- am fost administarator intr-o societate, am facut un leasing pentru o masina utilitara, am iesit din societate, a ramas administrator cumnata mea, dupa ce am plecat eu nu au mai platit leasing-ul, firma a intrat in insolventa si apoi in faliment, acum este lichidata
- am semnat 3 BO avalizate in alb pentru contractul de leasing si am fost executata pentru un BO semnat si avalizat de mine
- am intrat astazi in posesia copiilor dupa actele contabile si am cautat in extrasul bancar sa vad cand a intrat la plata BO si cand a fost refuzat (banca la care avea contul are legatura cu firma de leasing) specific ca nu aveam alt cont pe societate deschis la alta banca
- BO nu apare in extrasul de cont, nici bagat la plata, nici refuzat, desi pe mine m-au executat pentru el
intrebari:
1. daca introduceau BO la plata si era refuzat, trebuia sa apara in extras, nu?
2. au dreptul sa ma execute pentru un BO pe care nu l-au introdus la plata?
3. cum pot sa verific la CIP acest incident de plata pe acea societate, care acum este lichidata si eu neavand nici o calitate in societate?
1. da, aveti dreptate.. trebuia sa apara in extras ca fiind refuzat la plata
2. nu, nu aveau cum sa va execute ptr un BO ce nu l au introdus la plata.. e prematura executarea pe acest aspect
3.nu cred ca mai are relevanta cum e cu aceea firma in CIP din moment ce ea numai exista
1.exista vreo lege, ordonanta etc care obliga bancile sa scrie BO refuzate in extrasul de cont? care este aceasta?
O prietena expert contabil imi spune ca la ei la societate nu apare in extrasul de cont BO refuzat si ca nu e obligatoriu sa fie pe extras.
In actele de la societatea care a refuzat BO si pentru care ma executa pe mine, in extrasele de la banca sunt in jur de 9 BO refuzate la plata, de la diversti furnizori, nici un BO de la societatea de leasing printre ele.
Acest aspect al refuzului rezulta din extrase unde in aceeasi zi apare o data BO introdus la plata alturi de un cod format din 15 cifre si mai jos Refuz la Plata si codul din 15 cifre aferent BO intreodus la plata, si suma BO.
Daca introduceau acel BO la plata mi se parea normal sa apara la fel ca si la celelalte BO refuzate: intrare BO la plata si acel cod, Refuz la Plata si acel cod. Chiar daca banca si firma de leasing fac parte din acelasi grup sunt societati diferite, mi se parea normal sa aiba aceeasi procedura in extras ca restul BO refuzate.
2. Cum pot totusi in situatia de fata sa interoghez CIP cu privire la acest BO daca a fost inscris ca Refuz la Plata si de ce a fost refuzat la plata?
La BNR pe site scrie ca numai daca esti reprezentat legal al societatii? eu in calitate de avalist pot cere sa stiu daca acel BO a fost refuzat la plata?