avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilire paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilire paternitate

I.C. si M.M. au primit un imobil prin mostenire testamentara de la defunctul P.S., care a declarat in testamnet ca nu are rude gr 1.Acum a aparut o femeie de 35 ani care sustine ca ar fi fiica nelegitima a defunctului si care solicita intrarea in posesia unei parti din mostenire.Mai intai treb sa-si stabileasca paternitatea, in prezent avand linie in certificat la numele tatalui.Aceasta, a fost nascuta in perioada in care mama ei era casatorita legitim cu O.V si a beneficiat de prezumtia de paternitate.Ulterior, a obtinut o H.J definitiva in care s-a solutionat ca O.V. nu este tatal biologic, proces la care defunctul P S a avut calitatea de martor si unde a recunoscut ca a convietuit cu mama ei, convietuire din care a rezultat minora.
Intrebarea este: ce drept are sa-si stabileasca paternitatea acum, dupa 35 ani, cand presupusul tata este decedat?Nu a avut dreptul ca la 1 an de cand a obt H.J. definitiva sa isi stabileasca paternitatea?Ea nu avea nici un fel de legatura cu acest om.I se poate aproba deshumarea pt ADN?
Multumesc anticipat.
Ioana, eu am inteles ca hotararea de tagada exista deja si ar fi asta:

camy_jon a scris:

Ulterior, a obtinut o H.J definitiva in care s-a solutionat ca O.V. nu este tatal biologic, proces la care defunctul P S a avut calitatea de martor si unde a recunoscut ca a convietuit cu mama ei, convietuire din care a rezultat minora.



Marturisesc ca m-am uitat pe speta asta cam pe la ora 6.00 si de atunci neuronii mei tot sporovaiesc (cam asa) - "cum am putea sa o trimitem noi pe fiica lui PS ...la plimbare".

Oh da! Interesanta speta. Interesante concluziile neuronilor mei. Dar muuult prea complicate teorii de dezvoltat pe forum.

camy_jon a scris:

Acum a aparut o femeie


Cand mai exact? La ce distanta in timp fata de data mortii lui PS?
IC si MM au obtinut certificat de mostenitor (legatar)?
Ultima modificare: Miercuri, 11 Mai 2011
romascanu, moderator
Dna Romascanu a inteles perfect situatia.
IC si MM au primit certificat de legatar, iar acea presupusa fiica a intentat actiunea in stab. pat. dupa 5 luni de la decesul lui PS.Este un proces f dificil.Se pot preleva probe dela veri???Eu stiam ca numai la rude dr gr 1.In opinia mea, nu ar trebui sa se tina cont de imprescriptibilitatea drp in stab patern pt ca acest drept era stins, si o lege noua nu poate "invia" o lege stinsa sub imperiul unei legi anterioare.Este adevarat ceea ce zic?
Eu zic ca da. (si vazand ca aveti ceva notiuni de drept mai zic fff pe scurt:).

Legea noua 288/2007 nu are efect retroactiv si nu poate sa repuna in discutie ceea ce a fost stins prin efectul prescriptiei. (art 15 alin 1 Constitutie, art. 1 c. civ.).

Pentru "fiica" lui PS prescriptia era deja implinita la momentul intrarii in vigoare a legii noi.

In vechea reglementare, actiunea in stabilirea paternitatii copilului din afara casatoriei era declarata prescriptibila in toate cazurile.
Art 59 (vechi) - Actiunea in stabilirea paternitatii apartine copilului... (+ vezi decizia CC 983/2008)
Art. 60 (vechi) - Actiune de stabilirea paternitatii ...poate fi pornita in termen de un an de nasterea copilului.
[zice de cine sa fi fost pornita? nu zice. De aceea am zis mai sus ca era prescriptibila "in toate cazurile" - adica de oricine ar fi fost pornita. Ea putea fi pornita de mama in numele copilului (mama in nume propriu nu avea legitimare procesuala activa) ori putea fi pornita de copilul cu capacitatea de exercitiu restransa sau deplina - singur - datorita caracterului ei personal/actiune in reclamatie de stare civila.)

In cazul in speta, termenul de prescriptie de un an (din legea veche) a inceput sa curga de la un alt moment (avand in vedere HJ de tagada)

art 60 alin 2 - Dacă, în cazul prevăzut în art. 54 alin. 1, un copil a pierdut calitatea de copil din căsătorie prin efectul unei hotărâri judecătoreşti, termenul de un an pentru pornirea acţiunii în stabilirea paternităţii din afara căsătoriei va curge de la data când acea hotărâre a rămas definitivă.

Eu zic ca in cel mai rau caz "fiica" lui PS putea sa porneasca actiunea in termen de 1 an de la ...majorat. (motivand suspendari, intreruperi + cea mai "desteapta" cerere de repunere in termen).

Poate veti gasi un jude care n-are chef sa ...dezgroape mortii. (e mai simplu de admis exceptia prescriptiei).
Ultima modificare: Miercuri, 11 Mai 2011
romascanu, moderator
Va multumesc mult pt raspunsuri si daca mai aveti pareri le astept cu nerabdare.
Este o prb complicata care imi da multe batai de cap de ceva vreme.
Revin la subiectul postat in urma cu ceva timp..
Sa presupunem ca ii aproba ADN si se dovedeste ca este copilul defunctului, care este cota parte ce ii revine?

Alte discuții în legătură

Mostenire camy_jon camy_jon O persoana a lasat mostenire un imobil, prin testament autentic lui X si Y, fiecare cate 1/2.Dupa decesul acelei persoane \"a aparut\" o femeie care sustine ca ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea paternitatii paris_ro06 paris_ro06 Buna ziua, Am urmatoarea speta: cum se poate dovedi paternitatea in situatia unui copil ilegitim in care presupusul tata este decedat de peste 10 ani, fara ... (vezi toată discuția)
Drept de succesiune al unui copil nerecunoscut de tata dudu2000_ro dudu2000_ro Buna ziua!Un copil nerecunoscut legitim de catre tatal sau,decedat intre timp,are dreptul la a mosteni bunuri mobile si imobile apartinute acestuia!Multumesc ... (vezi toată discuția)