avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Data iesirii la pensie - activitate in minerit
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Data iesirii la pensie - activitate in minerit

am lucrat in minerit peste 22 de ani si am plecat cu oug 116/2006 .Nu aveam varsta de pensionare,doar 43 de ani.Pot sa ma pensionez la 45 de ani ,fara a mai fi angajat?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 04:00, 10 Mai 2011
Da, puteti sa beneficiati de pensie pentru limita de varsta atunci cand veti implini 45 de ani, daca ati lucrat in subteran cel putin 50% din timpul normal de munca. Temeiul legal este art. 56 din Legea nr. 263/2010. Nu are importanta, atunci cand solicitati aceasta categorie de pensie, daca sunteti sau nu angajat.
Art. 30. – (1) În sensul prezentei legi, locurile de muncă în condiţii speciale sunt cele din:
a) unităţile miniere, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în subteran cel puţin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă;
.................................................

Art. 56. – (1) Fac excepţie de la prevederile art. 55 alin. (1) lit. b) persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani în locurile de muncă prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. a) şi f).
(2) Pentru persoanele prevăzute la alin. (1) reducerea vârstei standard de pensionare este de:
a) 20 de ani, pentru cele prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. a);
b) 15 ani, pentru cele prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. f).
(3) Vârsta standard de pensionare redusă potrivit prevederilor alin. (2) lit. a) nu poate fi mai mică de 45 de ani.
.....................................................

Chiar daca legiuitorul se exprima haotic, prevederea de mai sus fiind o dovada a faptului ca e depasit de misia pe care o are, orice persoana care a implinit 45 de ani si a lucrat minim 20 de ani in locurile de munca prevazute la art. 30, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 263/2010 poate solicita pensie pentru limita de varsta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare nistoran nistoran am o vechime de 18 ani si 3 luni in minerit subteran si 7 ani suprafata,voi fi disponibilizat cu 116,am 46 ani si 2 luni,voi iesi in pensie cand fac 20 ani ... (vezi toată discuția)
Data iesirii la pensie - activitate in subteran mincinosul mincinosul buna seara , am intrebare referitoare la pensionare, tatal meu are 31 de ani si 7 luni vechime in munca din care 16 ani lucrati in minerit, si implineste 56 de ... (vezi toată discuția)
Pensie limita de varsta, gr. 1 de munca netu_ologu netu_ologu Buna ziua. Care este limita de varsta si stagiul complet de cotizare pt. cei care au lucrat 24 de ani in gr. 1, ( conditii deosebite... adica minerit )? (vezi toată discuția)