buna seara , am intrebare referitoare la pensionare, tatal meu are 31 de ani si 7 luni vechime in munca din care 16 ani lucrati in minerit, si implineste 56 de ani in ianuarie , dorescsa stiu daca se poate pensiona chiar si anticipat. Multimesc
Art. 30
(1) In sensul prezentei legi, locurile de munca in conditii speciale sunt cele din:
a) unitatile miniere, pentru personalul care isi desfasoara activitatea in subteran cel putin 50% din timpul normal de munca in luna respectiva;
Daca cei 16 ani se incadreaza in prevederea de mai sus,atunci pensie la limita de varsta la 57 de ani.Reducere cu 8 ani din 65 a varstei standard de pensionare.
Pensie anticipata,sau anticipata partiala in acest caz nu ar mai prezenta nici o importanta fiind la 60 de ani.
buna seara, revin cu mai multe informatii>
tatal e nascut in 02.05.1956, a lucrat in grupa II din 1974pina in 1983 cind sa ingajat in minerit {subteran} pina in 1998, a fost disponibilizat prin ordonantele ce se dadeau la miina, a avut apoi 1 an somaj, si din 2006 are pensie pe caz de boala. doresc sa stiu cind poate sa se pensioneze anticipat , sau de drept.Multumesc!
De la pensie de invaliditate se poate trece doar la cea de limita de varsta.
Daca perioada in subteran(16 ani )este de cel putin 50% potrivit art.30 alin.(1) lit.a) si are si o perioada de peste 8 ani in grupa a II-a in procent de 100%,atunci reducerea varstei standard de pensionare este de 9 ani si 6 luni din 65.Limita de varsta la 55 de ani si 6 luni.
Potrivit celor postate indeplineste conditiile pentru limita de varsta incepand cu 02/11 2011.
Legea 263/2010
Art. 82
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta.