Ex-sot nu a mai platit pensia alimentara de 2 luni...si nici nu-mi va plati in graba...I s-a terminat somajul si cu asta crede ca i s-au terminat si indatoriile fata de cei doi copii ai nostri...
Am vorbit cu el si e foarte hotarat sa nu plateasca pensia alimentara ptr ca...nu are...(Desi, am inteles ca lucreaza pe undeva, dar fara acte deocamdata...si, desi i-am platit sulta de aprox 3500 ron...)
Totusi, am inteles ca e obligat la plata pensiei alimentare intr-un procent de 33 % din venitul minim pe economie. El nu cred ca stie asta ptr ca pare foaaarte relaxat..si fara griji...
De aceea, va rog sa-mi trimiteti articolul din Codul familiei care contine in mod explicit toate cele ce ma intereseaza vizavi de aceasta situatie...
In al doilea rand as dori sa stiu cum se va calcula in continuare pensia alimentara ptr cei doi copii minori ai nostri, avand in vedere faptul ca peste doua luni, lui i se va naste un al doilea copil din relatia actuala.
daca vorbiti de pensie de intretinere inseamna ca aveti deja o hot. judecatoreasca in sensul asta pentru suma de x lei. daca de 2 luni nu a platit suma stabilita de instanta repede faceti o plangere penala pentru abandon de familie, altfel daca depasiti acest termen vi se va respinge plangerea ca tardiva.
nu conteaza daca are sau nu are venituri , dinsul trebuie sa respecte hotararea existenta pina la modificarea acesteia de catre o alta hotarare.
dansul trebuie sa introduca cerere de micsorare a pensiei si sa dovedeasca ca este in dificultate sau ca i s-au micsorat veniturile. de asemenea in momentul in care mai apare un minor in intretinere tot dinsul trebuie sa introduca actiune in recalcularea pensiei.
ART. 86 Obligaţia de întreţinere exista între soţ şi sotie, părinţi şi copii, cel care infiaza şi înfiat, bunici şi nepoti, strabunici şi stranepoti, fraţi şi surori, precum şi între celelalte persoane anume prevăzute de lege.
Are drept la întreţinere numai acela care se afla în nevoie, neavînd putinta unui cistig din munca, din cauza incapacităţii de a munci.
Descendentul, cît timp este minor, are drept la întreţinere oricare ar fi pricina nevoii în care el se afla (Codul familiei, art. 2,41-44,63,88,96,101,107,127).
ART. 94 Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui ce urmează a o plati.
Instanta judecătorească va putea mari sau micşora obligaţia de întreţinere sau hotărî încetarea ei, după cum se schimba mijloacele celui care da întreţinerea sau nevoia celui ce o primeşte.
Cînd întreţinerea este datorată de părinte sau de cel care infiaza, ea se stabileşte pînă la o pătrime din cîştigul sau din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii şi o jumătate pentru trei sau mai mulţi copii (Codul familiei, art. 41-44,65,86,93).
In cazul in care sotul nu plateste cu rea credinta timp de 2 luni obligatia de intretinere se poate formula plangere penala pentru abandon familial , conform art.305 c.pen
Abandonul de familie
Savarsirea de catre persoana care are obligatia legala de intretinere, fata de cel indreptatit la intretinere, a uneia dintre urmatoarele fapte:
a) parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunandu-l la suferinte fizice sau morale;
b) neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazute de lege;
c) neplata cu rea-credinta, timp de doua luni, a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca,
se pedepseste, in cazurile prevazute la lit. a) si b), cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda, iar in cazul prevazut la lit. c), cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda.
Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Daca partile nu s-au impacat, dar in cursul judecatii inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta, in cazul cand stabileste vinovatia, pronunta impotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, chiar daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute in art. 81.
Revocarea suspendarii conditionate nu are loc decat in cazul cand, in cursul termenului de incercare, condamnatul savarseste din nou infractiunea de abandon de familie.
In situatia dvs, situatia este mai dificila deoarece , nefiind angajat si nefacandu-se nicio dovada in sens contrar , sotul dvs , nu poate fi obligat la plata pensiei pentru ca nu realizeaza venituri.
sta linistit, doamna, ca daca oficial nu realizeaza venituri, nu se dovedeste ca nu plateste din rea credinta si nu va fi pedepsit.
mai exista varianta sa mergeti cu hot la un executor si sa incercati sa-l executati silit cand se va strange o suma mai maricica.
chiar daca i se va mai naste un copil, procentul din venituri pt cei 2 copii, va ramane acelasi.
Este vorba despre art 305, Cod penal ! Dar asa cum a spus @gi_jane2, este greu sa dovedesti reau-credinta ! E o lacuna in lege, pe vremea lui pingelica si a tovarasilor sai nu exista scuza cu somajul si nu era nici criza (de locuri de munca, evident :) ).
Da. Inteleg. Adica nu prea inteleg cum se pot accepta atatea lucruri anormale si nefiresti...E vorba de niste copii lasati in voia sortii si nimeni nu poate face nimic...
Sa-mi fie cu iertate dar nu cred sa exista vreo tara in Europa..sau in lume poate...in care copiii si mama "ramasi fara tata" sa fie atat de mult umiliti ca in Romania.....
Dar am de facut o rectificare legata de sulta pe care i-am dat-o: nu au fost 3500 Ron, ci 35000...adica aproxim 8000 de E....In acest caz mai putem vb de imposibilitate de plata ptr proprii copii?
Si inca o intrebare: in conditile in care el nu e obligat sa plateasca pensia alimentara, eu mai sunt obligata sa-l las s- o ia pe fetita cea mare la domiciliul lui?...mai cu seama ca exista un program de vizita pe care nu l-a respectat niciodata, doar cand avea timp...si chef...Iar acum n-a mai fost sa vada copiii de exact 2 luni....S-a multumit cu niste telefoane..si alea destul de rare...si seci...