avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1102 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Refuza sa plateasca pensia alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Refuza sa plateasca pensia alimentara

Buna seara,

Cateva lamuriri as dori si eu, va rog frumos.

Ex-sot nu a mai platit pensia alimentara de 2 luni...si nici nu-mi va plati in graba...I s-a terminat somajul si cu asta crede ca i s-au terminat si indatoriile fata de cei doi copii ai nostri...

Am vorbit cu el si e foarte hotarat sa nu plateasca pensia alimentara ptr ca...nu are...(Desi, am inteles ca lucreaza pe undeva, dar fara acte deocamdata...si, desi i-am platit sulta de aprox 3500 ron...)

Totusi, am inteles ca e obligat la plata pensiei alimentare intr-un procent de 33 % din venitul minim pe economie. El nu cred ca stie asta ptr ca pare foaaarte relaxat..si fara griji...

De aceea, va rog sa-mi trimiteti articolul din Codul familiei care contine in mod explicit toate cele ce ma intereseaza vizavi de aceasta situatie...

In al doilea rand as dori sa stiu cum se va calcula in continuare pensia alimentara ptr cei doi copii minori ai nostri, avand in vedere faptul ca peste doua luni, lui i se va naste un al doilea copil din relatia actuala.

va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 18:40, 11 Mai 2011
Pensia de intretinere este prestata pentru copii si in folosul exclusiv al acestora si nu poate face obiectul unei tranzactii.
In aceasta situatie , puteti sa formulati actiune pentru obligarea fostului sot la plata unei pensii de intretinere pentru minorul de 12 ani.
Cel de al doilea copil ,devenit major , poate solicita , in nume propriu , obligarea tatalui la plata unei pensii de intretinere , daca se afla in continuarea studiilor , dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani si nu beneficiaza de mijloace proprii de subzistenta
Ultima modificare: Miercuri, 11 Mai 2011
Radu Gabrian, Mediator
che_gargara a scris:

Este vorba despre art 305, Cod penal ! Dar asa cum a spus @gi_jane2, este greu sa dovedesti reau-credinta ! E o lacuna in lege, pe vremea lui pingelica si a tovarasilor sai nu exista scuza cu somajul si nu era nici criza (de locuri de munca, evident :) ).

Eu am dovedit Reaua - credinta a fostului meu sot care de 4.5 ani nu a platit niciun leut fiicei lui. Concluzia? Legea favorizeaza infractorii (de acest gen).
Eu i-am facut plangere penala la politie pt abandon de familie, care dupa 2 ani a trimis dosarul la parchet pt deschiderea procesului penal, si care, desi detin dosarul din nov, nici acum nu a solutionat cazul.
Un procuror oricum "m-a linistit" spunandu-mi cat a putut de neoficial ca oricum nu va primi decat o amenda administrativa. Si-atunci????? Cum este posibil ca un tata sa fie lasat sa traiasca in liniste desi de 5 ani a uitat ca are o indatorire..??
Unde e protectia minorului ?? Unde este protectia mea ca parinte monoparental??? Va spun eu : Doar in justitia divina, ca in justitia romana , mori cu dreptatea in brate!!!
Pensia stabilita a fost de 33%ptr ambii copii dar avand in vedere acel act facut la notar nu a platit nici o pensie .In urma vanzarii unui apart .fiecare dintre noi pe vremea aceea am avut 500 de mil . din partea fostului meu sot deci din acele 500de mil.care i sau cuvenit el mi-a dat mie 250mil.sa pot sa-mi cumpar un apart.si am facut acea hartie la notar prin care se specifica ca am primit niste bani nu se spune cat ptr a putea cumpara un apart. si drept urmare renunt la pensia alimentara atat nimic altceva .Am fost la un avocat si mi-a spus ca acea hartie este nula ca nici unul dintre parinti nu poate negocia un drept al copilului
Formulati actiune de pensie pentru copilul minor , iar daca majorul se afla in conditiile prevazute de lege , poate la randul sau sa formuleze o actiune in nume propriu.
"Am fost la un avocat si mi-a spus ca acea hartie este nula ca nici unul dintre parinti nu poate negocia un drept al copilului"

are dreptate avocatul.
legal, copiii au drept sa primeasca pensie. nici dpdv moral nu trebuie sa va faceti griji, in 8 ani, tatal ar fi platit cei 250 mil ( in jur de) cu titlu de pensie pt cei 2 copii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abandon de familie rea credinta ContSters18205 ContSters18205 Buna, va rog sa ma ajutati cu un sfat, anume:eu sunt divortata prin sentinta definitiva din luna Dec 07. Ex sotul imi datoreaza pensie alimentara (pentru ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere ContSters67688 ContSters67688 Ce as putea face in urmatoarea situatie: Fostul sot nu a platit pensie alimentara, eu avand hotarare judecatoreasca am angajat un avocat care a trimis o hartie ... (vezi toată discuția)
Proces pensie alimentara mihaliscenco mihaliscenco Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc! (vezi toată discuția)