avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1103 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Refuza sa plateasca pensia alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Refuza sa plateasca pensia alimentara

Buna seara,

Cateva lamuriri as dori si eu, va rog frumos.

Ex-sot nu a mai platit pensia alimentara de 2 luni...si nici nu-mi va plati in graba...I s-a terminat somajul si cu asta crede ca i s-au terminat si indatoriile fata de cei doi copii ai nostri...

Am vorbit cu el si e foarte hotarat sa nu plateasca pensia alimentara ptr ca...nu are...(Desi, am inteles ca lucreaza pe undeva, dar fara acte deocamdata...si, desi i-am platit sulta de aprox 3500 ron...)

Totusi, am inteles ca e obligat la plata pensiei alimentare intr-un procent de 33 % din venitul minim pe economie. El nu cred ca stie asta ptr ca pare foaaarte relaxat..si fara griji...

De aceea, va rog sa-mi trimiteti articolul din Codul familiei care contine in mod explicit toate cele ce ma intereseaza vizavi de aceasta situatie...

In al doilea rand as dori sa stiu cum se va calcula in continuare pensia alimentara ptr cei doi copii minori ai nostri, avand in vedere faptul ca peste doua luni, lui i se va naste un al doilea copil din relatia actuala.

va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 18:40, 11 Mai 2011
daca de 2 luni nu a platit suma stabilita de instanta repede faceti o plangere penala pentru abandon de familie, altfel daca depasiti acest termen vi se va respinge plangerea ca tardiva.

Cum adica, plangerea se respinge ca tardiva?
Buna ziua ma poate si pe mine ajuta cineva intr-o problema cu pensia alimentara?In urma cu 8 ani am divortat am aavut un apartament pe care l-am vandut si am obtinut jumatate din vanzarea apartamentului dar avand in vedere ca acei bani nu imi ajungeau sa cumpar un apart. ptr mine si copii fostul sot mi-a propus un targ si anume din partea lui de la acel apart. sa mai imi dea jumatate dar cu o conditie sa renunt la pensia alimentara.Ok am facut acest lucru si am incheiat o hartie la notar prin care se specifica ca mi-a dat acei bani ptr cumpararea unui apart.si ca renunt la pensia alimentara.Copii au crescut la fel si nevoile baiatul are 18 ani si fetita 12 ani dar tatal lor foarte rar isi aduce aminte ca are copii si din aceasta cauza vreau sa-l dau in judecata ptr o pensie alimentara ptr ca am incercat sa discut amiabil cu el si nu este om de inteles .In urma acelei hartii facuta la notar as dori sa stiu daca mai vreo sansa de a castiga ptr copii o pensie alimentara?
@simona, eu cred ca da. copilul dvs cel mare, daca studiaza, isi poate actiona singur in judecata tatal, fiind major pt stabilire pensie de intretinere. orice intelegere ar avea cu dvs, n-o are si cu fiul
nu stiu ce act ati semnat, ce suma ati primit, ce pensie aveati stabilita, insa pensia de intretinere nu poate face obiectul unei tranzactii, copilul minor e indreptatit sa primesca pensie lunar, oricare ar fi nevoile sale. pt copilul minor, actionati in judecata pt marirea pensiei.
poate ar trebui sa mergeti si cu hartia aceea semnata la notar, la un avocat s-o vada


Imi cer scuze ptr insistenta, dar se poate sa primesc si eu un raspuns legat de ceea ce am intrebat, vizavi de faptul ca i-am dat ca sulta o suma mare de bani si daca in acest caz se mai poate spune ca e in imposibilitatea de a plati pensia alimentara copiilor...

Iar in al doilea rand, in situatia in care el nu e obligat sa-mi plateasca pensia alimentara, eu as mai fi obligata sa o dau fetita cea mare s-o duca la domiciliul lui?...
Mentionez din nou ca noi avem un program de vizita, da, dar el niciodata nu s-a tinut de el...

va multumesc inca o data!
@ralubriela a scris:

Cum adica, plangerea se respinge ca tardiva?

uitati un extras dintr-o motivatie pentru NUP , la o plingere prealabila privind infractiunea de abandon de familie formulata pentru o fapta mai veche de 2 luni:
"" Dispozitiile art 284 Cod de Procedura Penala prevad ca in cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara o plangere prealabila, aceasta trebuie introdusa in termen de 2 luni din ziua in care persoana vatamata a cunoscut cine este faptuitorul.
Conform Deciziei nr. 10/18.02.2008 a ICCJ data in solutionarea recursului in interesul legii, disp. art.284 se interpreteaza in sensul ca termenul de 2 luni pentru introducerea plangerii prealabile, in cazul infractiunilor continue si continuate, curge de la data la care persoana vatamata sau persoane indreptatite a reclama, a stiut cine este faptuitorul. Avand in vedere ca infractiunea prev. de art. 305 lit.c C. Penal este o infractiune continuata, rezulta ca termenul de 2 luni pentru introducerea plangerii prealabile a fost depasit, plangerea fiind astfel tardiv formulata, ceea ce echivaleaza cu lipsa ei.


@adanna incercati plangerea la parchet , aratind si acest aspect ca nu este in imposibilitate intrucit ........ Totusi pensia de intretinere se refera numai la veniturile din salarii atunci cind se stabileste in cuantum. Cum o aprecia situatia un magistrat nici D-zeu nu mai stie.

Alte discuții în legătură

Abandon de familie rea credinta ContSters18205 ContSters18205 Buna, va rog sa ma ajutati cu un sfat, anume:eu sunt divortata prin sentinta definitiva din luna Dec 07. Ex sotul imi datoreaza pensie alimentara (pentru ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere ContSters67688 ContSters67688 Ce as putea face in urmatoarea situatie: Fostul sot nu a platit pensie alimentara, eu avand hotarare judecatoreasca am angajat un avocat care a trimis o hartie ... (vezi toată discuția)
Proces pensie alimentara mihaliscenco mihaliscenco Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc! (vezi toată discuția)