avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident de masina
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident de masina

Buna ziua,
Am nevoie de cateva pareri referitoare la un caz grav. E vorba de un accident de masina petrecut in 2002 in care a fost implicat un unchi.
Pe un drum national din jud. Bacau unchiul meu (el era soferul) a intrat violent intr-o caruta nesemnalizata care circula pe acel drum (din cate stiu e interzisa circulatia carutelor pe DN). Accidentul s-a petrecut pe timp de noapte. In urma accidentului a rezultat vatamarea corporala a conducatorului carutei (un batranel de 75 ani). A fost spitalizat 6-7 zile dupa care a fost trimis acasa, medicii concluzionand ca e vindecat. Ulterior, la aprox. o luna de la iesirea din spital peroana a decedat. Din raportul medico-legal rezulta ca decesul nu a fost ca urmare directa a accidentului. Problema e ca sotia defunctului l-a dat in judecata pe unchiul meu, cerandu-i despagubiri destul de mari (nu stiu exact suma) pe motiv ca decesul a survenit in urma accidentului. Precizez ca din raportul politiei rutiere reiese ca unchiul meu nu se face vinovat de nimic.
Procesul, destul de clar avand in vedere rapoartele intocmite, se taraganeaza de 6 ani. A tot fost mutat de la o instanta la alta fara a se pronunta pana acum o sentinta.
Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi, ce ar trebui sa faca unchiul sa se termine odata porcaria asta. E devina si avocatul lui ca nu a reusit pana acum sa rezolve cazul in favoarea lui.
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 23:27, 4 Iulie 2008
Daca deja cazul se judeca de 6 ani, o consultanta in cunostinta de cauza se poate da numai dupa studierea acelui dosar.

Din cate spuneti dvs., in cel mai rau caz, poate fi stabilita culpa comuna a partilor implicate in accident si, din cuantumul despagubirilor solicitate de reclamanta, sa se obtina 1/2.
As dori sa va intreb daca unchiul dvs. avea asigurare obligatorie de raspundere civila la data producerii accidentului si daca raspunsul e afirmativ, ati introdus Asiguratorul in cauza? Potrivit legislatiei asigurarilor aceste despagubiri raman in sarcina acelei firme, inclusiv cheltuielile de judecata. La nivelul anului 2002 despagubirea maxima pe care o poate plati asiguratorul este de 100.000.000 lei vechi.
Daca nu are incredere in avocatul sau de ce nu isi angajeaza si un al doilea avocat? Se poate si il stimuleaza asa si pe primul sa se implice mai mult. Insa nu trebuie sa dea vina pe avocat ca dureaza cauza de 6 ani.Procedura in instanta de multe ori e tare greoaie, iar daca dosarul a tot fost trimis la fel si fel de instante... e logic ca a durat atat, insa nu din vina avocatului.
Va multumesc mult pt raspunsuri.
Legat de primul raspuns, unchiul avea asigurare obligatorie, dar nu cred ca a introdus asiguratorul in cauza. Se mai poate face ceva acum sau e tardiv?
Legat de al doilea raspuns, nu da vina pe avocat doar ca am inteles ca partea adversa tot invoca exceptii de procedura si alte asemenea, incercand probabil sa il oboseasca psihic si financiar pe unchiul meu, astfel incat acesta sa cedeze si sa-i plateasca despagubirile cerute. Aici cred ca avocatul ar putea face mai multe. Eu ii voi recomanda sa consulte si un alt avocat.
Multumesc inca odata pt raspunsuri!
B. Stabilirea despăgubirilor în cazul vătămării corporale sau al decesului persoanelor
Art. 43 din Ordinul nr. 9/2002 al CSA prevede:
La stabilirea despăgubirilor pe baza convenţiei dintre asiguraţi, persoanele păgubite şi asigurători, în cazul vătămării corporale sau al decesului unor persoane, se au în vedere următoarele:

..............

2. în caz de deces:
a) cheltuielile de înmormântare, inclusiv piatra funerară, precum şi cele efectuate cu îndeplinirea ritualurilor religioase, probate cu documente justificative;
b) cheltuielile de transport al cadavrului, inclusiv cele de îmbălsămare, probate cu documente justificative, de la localitatea unde a avut loc decesul până la localitatea în care se face înmormântarea;
c) veniturile nete nerealizate şi eventuale alte cheltuieli rezultate în perioada de la data producerii accidentului şi până la data decesului, prevăzute la pct. 1, dacă acestea au fost cauzate de producerea accidentului.

Nu vad motivul pentru care procesul dureaza de 6 ani. Am inteles ca organele competente au stabilit nevinovatia unchiului Dvs., iar sotia defunctului a intebântat un proces civil. Asa este? Daca da, ce se mai judeca?
Asa este, e vorba de un proces civil. Cum am spus si mai sus, cred ca partea adversa incearca sa taraganeze cat mai mult procesul si pana la urma unchiul meu sa renunte si sa-i achite daunele (sau o parte din ele). Unchiul meu nu prea are bani si de aici si problema cu avocatul. Nu a dorit sa fie reprezentat de un avocat cunoscut si cu experienta pt ca i-a cerut prea mult (pt el).
Nu stiu exact care e faza procesului, ce se mai judeca dar cum aflu cat mai multe detalii revin.

Alte discuții în legătură

Despagubiri asigurari niky81 niky81 hotararea curti de apel suna cam asa \"Admite recursurile declarate de inculpat , firma de asigurari, partile civile, obliga inculpatul la plata ... (vezi toată discuția)
Daune morale adriana.carpine adriana.carpine Care este actul normativ care reglementeaza problema daunelor morale? (vezi toată discuția)
Daune morale Cristea_C Cristea_C Buna ziua, Va rog sa imi spuneti cum pot calcula daunele morale pentru 75 de zile de ingrijiri medicale. De asemenea persoana in cauza nu mai poate lucra si ... (vezi toată discuția)