avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... imobil intravilan afectat de instalatie electrica
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

imobil intravilan afectat de instalatie electrica

Va supun atentiei urmatoarea speta:

X are proprietatea unui imobil - teren intravilan pe care exista o instalatie electrica PTA - capacitate energetica de distributie. Terenul nu a fost scos din circuitul civil, nefiind expropriat proprietarul X, nu face parte din domeniul public. PTA ul a fost pus in functiune in anul 1992.
Ce actiune ar putea promova proprietarul tabular al terenului impotriva societatii de energie electrica :
- revendicare si desfiintare constructii?
- actiune in pretentii?
- obligatia de a face - plata unei chirii?

Va rog cine s-a confruntat cu o astfel de speta sa ma ajute cu un model in acest sens si cu practica judiciara.

Multumesc


Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 13:27, 10 Mai 2011
Legea energiei electrice 13/2007 este legea actuala a distribuirii , a amplasarii stalpilor si liniilor de energie.Dispozitiile legii respective si anume art.41 alin 4 spune
"terenurile pe care se situează reţelele electrice de distribuţie existente la intrarea în vigoare a prezentei legi sunt şi rămân în proprietatea publică a statului" instalarea stalpilor avand loc in 1992.Dar, aici intervine judecata ,(deoarece S.A, MUNTENIA sau oricare alta soc. se prevaleaza de respectivul pct. ceeace nu este corect) si ananume- respectivul teren (al d-voastra)nu a fost niciodata public iar legea se refera doar la terenurile publice pe care au fost instalati stalpii si nu pe terenurile private, ca in cazul d-voastra., dovedit prin actele de proprietate pe care le aveti.
Deci sunt obligati sa elibereze terenul iar prin faptul ca au instalat stlpii fara aprobarea proprietarului ii obliga pe cei de la S.A care este, sa-i mute pe cheltuiala lor.
Fiind o societate cu actvitate comerciala, litigiul este de competenta contenciosului adm., raportul juridic fiind supus materiei comerciale.
De altfel, aceasta chestiune a ajuns pana la CEDO., unde s-a dat dreptate proprietarului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu electrica Raluca_B Raluca_B Buna ziua, Ma numesc Raluca Bokor si as dori sa ma ajutati sa gasesc un raspuns la o problema ff importanta pentru mine. Parintii mei au pe un teren - ... (vezi toată discuția)
Un stalp al renel pe terenul meu stelikbl stelikbl Salutare, acum ceva timp am cumparat un teren intravilan care are un stalp de medie tensiune (20,000V) pe el. inainte a fost teren arabil. problema e ca firul ... (vezi toată discuția)
Contract cu regia de distribuire a energiei electrice diana_79 diana_79 Buna.As avea o problema la care sper sa-mi oferiti niste opinii juridice.Pe terenul meu sint citiva stilip de distibuire e energiei electrice care apartin ... (vezi toată discuția)