avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Instrainare firma in cadrul perioadei de forta majora
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Instrainare firma in cadrul perioadei de forta majora

Buna ziua ,

Este legal a vinde o firma in perioada in care este instituita forta majora ? Discut din punct de vedere al unui furnizor cu care are contract de inchiriere si noii asociati nu au lichiditatile necesare pentru a achita debitele restante. Va muultumesc .
Cel mai recent răspuns: ContSters59477 , utilizator 13:44, 21 Iulie 2008
Lipsa de lichiditati a unei firme care o impiedica sa isi achite debitele nu reprezinta forta majora.
In raspunderea contractuala forta majora poate fi definita ca fiind acea cauza straina, neimputabila debitorului, constand intr-un fenomen natural sau social exterior, extraordinar sau de neinvins, a carui interventie exclude in intregime angajarea raspunderii civile, daca producerea prejudiciului a fost cauzata exclusiv de aceasta imprejurare.
Pot fi evenimente de forta majora: infirmitatea, boala, daca au fost imprevizibile si de neinlaturat; fenomene naturale, in majoritatea cazurilor de stabilire a existentei fortei majore, precum: cutremurul, inundatia, razboi, greva, etc.

Revin cu precizari mai clare :
In luna februarie 2008 in spatiul proprietatea SC XYZ SRL, inchiriat catre un client a avut loc un incendiu in care a fost distrusa portiunea inchiriata . Chiriasul a invocat forta majora si a transmis certificatul constatator de la Camera de Comert si Industrie, catre proprietarul spatiului care expira in august 2008 . Asigurarile au suportat reparatiile partial .
In luna mai vechii chiriasi au vandut firma . Noii chiriasi nu au puterea financiara de a achita debitul restant. Aveau dreptul din punct de vedere legal vechii chiriasi a vinde firma in perioada in care este activata forta majora ?
Nu exista noi si vechi chiriasi, ci doar noi si vechi asociati. Chiriasul e acelasi: societatea comerciala.

Da, se puteau vinde partile sociale, forta majora nu afecteaza capacitatea civila a asociatilor (si nici a societatii, dar asta nu intra in discutie). Nu vad de ce discutam despre forta majora, de vreme ce vanzarea respectiva putea fi facuta si mai tarziu in exact aceleasi conditii. Ganditi-va ca inchirierea nu ati facut-o asociatilor, ci societatii. Societatea, nu asociatii, trebuie sa suporte costurile respective, or posibilitatile societatii sunt aceleasi. Daca puteti dovedi ca vanzarea s-a facut in frauda dvs, in calitate de creditor, si (foarte important) ca si cumparatorii au stiut si au participat la frauda, atunci puteti cere anularea contractului de cesiune.
se incadreaza situatia in caz de forta majora:
Prin cauza de forta majora se intelege imprejurarea de fapt imprevizibila si de neinlaturat care pune debitorul in imposibilitatea absoluta de a-si indeplini obligatiile.
Prin caz fortuit se intelege imprejurare imprevizibila care face imposibila executarea unei obligatii ori determina rezultatul daunator al unei fapte.
In vederea emiterii certificatelor de atestare a fortei majore si a cazurilor fortuite se disting urmatoarele situatii:
cazul de forta majora constand in inundatii, cutremure, un alt fenomen natural care se rasfrange asupra persoanei (o imbolnavire grava) sau chiar intr-un fenomen social (razboiul);
cazul de forta majora convenit contractual. Partile contractante pot conveni prin act scris ca anumite imprejurari sa fie asimilate cu efectele cazului de forta majora prevazute de legile civila si comerciala. Aceste imprejurari sunt: situatii conflictuale violente, greve, explozii, interventii fortuite asupra cailor de comunicatii si de acces, intreruperi fortate de alimentare cu combustibili, materii prime necesare procesului de productie si/sau fabricatie, fenomene meteorologice grave si/sau de mare intensitate, etc.
Emiterea certificatului de atestare a cazului de forta majora (sau caz fortuit) presupune urmatoarele obligatii:
Solicitantul (societate comerciala, regie autonoma, societate cooperatista, alt comerciant) care doreste eliberarea unui certificat de atestare a fortei majore sau a cazului fortuit se adreseaza in scris Camerei de Comert si Industrie , prezentand cauza de forta majora, unde si cand a fost localizata, ce efecte a produs, cu ce consecinte fizice si valorice si cum se justifica acestea. De asemenea, va prezenta in mod riguros, pe propria raspundere a administratorului sau reprezentantului legal, unde si la ce foloseste certificatul de atestare a fortei majore pe care l-a solicitat.
Un reprezentant al C.C.I. , se deplaseaza la sediul solicitantului unde va intocmi un proces verbal de constatare a efectelor produse de cauza de forta majora si/sau caz fortuit. Procesul verbal semnat de persoanele de fata si un tert va fi insotit de alte documente care sa ateste imprejurarile de fapt (ex. atestarea cazului de la autoritatea publica: statii meteorologice, directia de apa, directia de mediu, alta autotritate);
In situatia propunerii de admitere a cererii, dosarul intocmit in care se regaseasca inscrisurile mentionate in precedente, trebuie sa cuprinda si documentele emise de organele de stat indrituite sa confirme existenta sau neexistenta cazului de forta majora. Aceste documente trebuie sa poarte semnatura si stampila reprezentantului autoritatii respective.
In situatia indeplinirii tuturor conditiilor legale si/sau de conformitate cu prevederile contractuale se face propunere de emitere a certificatului de atestare a cauzei de forta majora sau caz fortuit.
Semnarea si stampilarea va avea loc dupa efectuarea platii de catre solicitant, pe baza devizului intocmit de salariatul C.C.I., la care se adauga tariful prevazut in Nomenclatorul de servicii al institutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata ratelor bancare. Lika Lika Neplata unor rate bancare la un credit ipotecar, in cat timp se ajunge la executare silita? si daca se ajunge, se ia in considerare drepturile ... (vezi toată discuția)
Decesul rudei de gradul i poate fi incadrat la "forta majora"? herdelea herdelea Buna ziua, As dori sa stiu daca decesul unei rude de gradul I poate fi invocat drept \"forta majora\". Mai exact, am incheiat un contract de prestari ... (vezi toată discuția)
Anulare antecontract vanzare-cumparare forta majora coronavirus sorinion61 sorinion61 Buna ziua, Acum 2-3 saptamani, 1 luna am facut un antecontract de vanzare-cumparare pentu o casa si am dat avans 10% din pretul imobiliului. Cand am ... (vezi toată discuția)