avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Noul Cod CAEN 2008 autorizare activitati 5629 si 5590
Discuție deschisă în Noul Cod CAEN 2008

autorizare activitati 5629 si 5590

Buna ziua,
Imi poate spune cineva ce pasi trebuie sa urmez pentru a autoriza o cantina - codul CAEN 5629 si servicii de cazare pentru muncitori sezonieri ( 5590)?
Fac precizarea ca ma intereseaza care sunt pasii de urmat dupa ce trec de Oficiul Registrului Comertului.
Care sunt institutiile carora trebuie sa ma adresez ulterior? Ministerul Sanatatii publice, mediu?
Ce avize trebuie sa procur ?
Cantina si locurile de cazare sunt exclusiv pentru muncitorii proprii.
Va multumesc,
va recomand:
1- www.dsb.ro
2. www.dsb.ro/documente.html
3.Contacte ASPMB
SECRETARIAT Vizitiu Mihaela 108, 208 Tel: 252 3216; Fax: 252 5520
FINANCIAR - CONTABILITATE Ec. Petruta Sofelea; Ec. Ileana Popescu 147
OFICIUL JURIDIC 207 Tel: 252 3216; Fax: 252 5520



In vederea autorizarii activitatii din punctul de vedere al conditiilor de igiena si al sanatatii publice, se face diferenta intre restaurante, fast food, catering, pe de o parte, si cafenele si baruri, pe de alta parte.

Astfel, in primul caz, Directia de sanatate publica judeteana sau a municipiului Bucuresti va efectua evaluarea conditiilor de desfasurare a activitatii la fata locului, pe cand, in cel de-al doilea caz, in anexa la certificatul de inregistrare se va mentiona ca unitatea functioneaza in baza declaratiei pe propria raspundere, fara a se mai percepe taxe si tarife.
In urma efectuarii procedurii de evaluare, rezultatul acesteia se concretizeaza fie prin eliberarea autorizatiei prin completarea, stampilarea si semnarea anexe ila certificatul de inregistrare, fie prin neeliberarea autorizatiei, caz care atrage automat neeliberarea certificatului de inregistrare al comerciantului.
In aceasta ultima situatie, Directia de sanatate publica intocmeste un referat de evaluare, care contine neconformitatile constatate si actele normative ale caror prevederi nu sunt indeplinite, urmand ca referatul sa fie transmis comerciantului, prin intermediul Biroului unic.

In cazul comerciantilor (restaurante, fast food etc.) care sunt supusi procedurii evaluarii in vederea autorizarii, Directia de sanatate publica analizeaza la fata locului conformitatea documentelor aflate in dosar cu situatia concreta din teren, evalueaza realizarea cerintelor minime de securitate si sanatate in munca, redacteaza referatul cuprinzand concluziile evaluarii si, la final, transmite referatul de evaluare Biroului unic.

Autorizatia sanitara astfel eliberata este valabila atata timp cat nu s-au modificat conditiile initiale pentru care aceasta a fost eliberata. La modificarea conditiilor initiale, comerciantul va solicita, prin Biroul unic, reinnoirea autorizatiei.

Autorizatia sanitara poate fi anulata de catre Directia de sanatate publica judeteana sau a municipiului Bucuresti in urmatoarele cazuri: cand constata modificarea conditiilor existente la data obtinerii acesteia, iar comerciantul nu a solicitat reinnoirea autorizatiei, sau cand constata neindeplinirea conditiilor asumate prin declaratia pe propria raspundere.

Comerciantii autorizati prin parcurgerea procedurii de evaluare a conditiilor igienico-sanitare achita o taxa, care variaza, in functie de numarul de angajati, si care poate ajunge pana la 300 RON. Pentru reinnoirea autorizatiei, taxele se stabilesc, de asemenea, in functie de capacitatea personalului, si pot ajunge pana la 150 RON.

Taxele se achita la casieria Biroului unic din cadrul Camerelor de comert si industrie teritoriale, care vor efectua viramente catre trezoreriile statului, in conturile autoritatii publice care acorda avizul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Iulie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizare activitati patriciageorgescu patriciageorgescu Buna ziua, Imi poate spune cineva ce pasi trebuie sa urmez pentru a autoriza o cantina - codul CAEN 5629 si servicii de cazare pentru muncitori sezonieri ( ... (vezi toată discuția)
Autorizatie sanepid Iuliana Gheorghe Iuliana Gheorghe Buna! As vrea si eu sa stiu cat este valabila autorizatia de functionare de la Sanepid pentru o societate cu profil catering/livrare la domiciliu? Multumesc (vezi toată discuția)
Magazin incinta unitate de invatamant superior stroeradu stroeradu Buna ziua. As dori sa deschid un magazin ce comercializeaza produse alimentare de tip fast food, in incinta unei unitati de invatamant superior ... (vezi toată discuția)