avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pot transforma in mansarda podul de deasupra ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pot transforma in mansarda podul de deasupra apartamentului meu ?

Am cumparat un apartament cu 2 camere la ultimul etaj al unui bloc din Bucuresti care se afla un curs de construire. Dupa ce m-am mutat am inceput sa am probleme cu infiltratiile apei de ploaie din acoperis, probleme cu care s-au confruntat toti proprietarii de la ultimul etaj.

Desi am facut numeroase sesizari constructorului, acesta nu a luat nicio masura de remediere a situatiei pe termen lung, asa incat ne vedem in acest moment nevoiti sa suportam pe cheltuiala noastra (a proprietarilor de la ultimul etaj) refacerea totala a acoperisului. Proprietarii de la celelalte etaje nu sunt de acord sa contribuie financiar la aceasta lucrare.

Cu aceasta ocazie, daca tot investim bani intr-o asemenea lucrare, am dori sa transformam acoperisul in mansarda la care sa avem acces printr-o scara interioara si in felul acesta sa ne marim suprafata utila a apartamentului.

Inainte de a face acest lucru vrem sa stim daca din punct de vedere juridic putem face acest lucru si daca vom fi proprietari legali pe noul spatiu rezultat la mansarda blocului. Mentionez faptul ca in autorizatia pe baza careia a fost construit blocul podul figura ca fiind ”sarpanta necirculabila”.



Cel mai recent răspuns: goe_07 , utilizator 20:50, 16 Mai 2011
Pentru a putea demara executarea mansardarii ,este necesar initial sa obtineti acordul a 2/3 din numarul proprietarilor din imobil,conform L nr 176/20
(3) Prin excepţie de la dispoziţiile alin. (2) şi prin derogare de
la prevederile art. 39 din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea,
organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, încetarea
destinaţiei de folosinţă comună pentru părţile comune din clădirile cu
mai multe etaje sau apartamente se poate hotărî motivat cu o majoritate
de două treimi din numărul coproprietarilor
Ideea e ce va intereseaza mai mult, sa reparati terasa sau sa faceti mansarda? ....Pentru ca abordarea este total diferita.

Inainte de toate trebuie sa va organizati in asociatie de proprietari, baza pentru orice actiune a dv. O data infiintata asociatia trebuie sa stiti ca orice spatiu, suprafata, care nu este incinta apartamentului dv. se cheama ca este proprietate comuna.

In consecinta orice reparatie pe proprietatea comuna se suporta de toti proprietarii, indiferent de etajul la care locuiesc.

In cazul in care doriti sa construiti pe terasa, atunci trebuie sa obtineti aprobarea de la 2/3 din proprietari, dar sa cumparati suprafata cu pricina de la toti proprietarii intrucat acolo toata lumea are o cota-parte indiviza trecuta in actul de proprietate.
Ca urmare, asociatia de proprietari trebuie sa faca AG si sa hotarasca cu aceasta majoritate de 2/3 daca aproba de principiu construirea mansardei, urmand ca apoi dv. sa intrati in posesia spatiului prin vanzare-cumparare de la toti proprietarii....si restul avizelor specifice oricarei constructii.

Ultima modificare: Marți, 10 Mai 2011
elga50, moderator
Mai simplu si realizabil este sa concesionati terasa, va trebuie 50 + 1 %, sa zicem pt 50 ani, urmand ca dvs sa suportati toate cheltuielile in contul concesionarii.
Trebuie sa obtineti autorizatia de construire in numele asociatiei, dupa expirarea termenului de concesionare spatiul revine a. p. sau puteti negocia un nou termen de concesionare.
brosservictor a scris:

Mai simplu si realizabil este sa concesionati terasa, va trebuie 50 + 1 %, sa zicem pt 50 ani,

L nr 170/2010-Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Art. I. – Articolul 45 din Legea cadastrului şi a publicităţii
imobiliare nr. 7/1996, republicată în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr. 201 din 3 martie 2006, cu modificările ulterioare,
se completează cu cinci noi alineate, alin. (3) – (7), cu următorul
cuprins:
„(3) Prin excepţie de la dispoziţiile alin. (2) şi prin derogare de
la prevederile art. 39 din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea,
organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, încetarea
destinaţiei de folosinţă comună pentru părţile comune din clădirile cu
mai multe etaje sau apartamente se poate hotărî motivat cu o majoritate
de două treimi
din numărul coproprietarilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pod bloc ContSters225393 ContSters225393 Auna ziua! Locuiesc intr-un bloc cu p+5+m,podul nu este prins in autorizatia de constructie si nici in intabulare,adica podul din acte nu i revine ... (vezi toată discuția)
Cine plateste reparatia la acoperisul blocului mansardat ovidiu1984 ovidiu1984 Buna seara. Am cumparat un apartament la mansarda.Doresc sa stiu daca am probleme cu acoperisul cine plateste?Presedintele asociatiei a spus ca terasa ... (vezi toată discuția)
Acoperis mansarda pe bloc miha_silvi miha_silvi Am si eu o intrebare: am cumparat un apartament situat la mansarda unui bloc si acum avem ceva probleme cu acoperisul. Am anuntat ceilalti locatari despre ... (vezi toată discuția)