avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cedare la succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cedare la succesiune

Dupa moartea mamei mele, suntem trei frati si tatal nostru care mostenim o casa care era pe numele mamei.Tata si unul din frati vor sa-mi cedeze mie partea lor.As dori sa stiu cum se procedeaza in acest caz?Se poate face cedarea partilor lor la deschiderea succesiunii sau prima oara se face succesiunea partilor si abia apoi pot sa cedeze partea lor cui doresc?
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 23:02, 12 Mai 2011
daca in cadrul dezbaterii succesorale tata si fratele ar renunta , cota ce li se cuvine se va imparti egal intre dvs si fratele ce nu vrea sa renunte pt ca nu poti renunta in favoarea cuiva, doar renunti. va pot ceda cotele lor la o eventuala iesire din indiviziune.
puteti ajunge la o intelegere cu fratele , sa-l despagubiti pt partea ce i s-ar cuveni ( inainte, dupa, se gasesc solutii) si sa renunte si el
Ultima modificare: Marți, 10 Mai 2011
gi-jane2, moderator
Dupa succesiune nu se poate face o donatie sau o vanzare cumparare cu partea mostenita?
Bineinteles ca se poate, in cazul acesta toti mostenitorii accepta cotele care le revin si ulterior tatal si fratele in cauza va pot vinde intregul lor drept indiviz.
Daca tata + un frate renunta, atunci aceasta renuntare ii va PROFITA si celuilalt frate. Nu beneficiati doar dvs. de aceasta renuntare, deci nu e o idee buna.

predaioan a scris:

Dupa succesiune nu se poate face o donatie sau o vanzare cumparare cu partea mostenita?


De putut, se poate. Dar, vorba aceea, "de ce sa fie simplu cand poate sa fie complicat". Adica va complicati aiurea cu vanzari si donatii. Solutia mai buna este partajul. Caci la partaj cu fratele 2 veti ajunge oricum, chiar daca veti cumpara cotele tatalui + fratelui 1. Si atunci de ce sa va mai "scarpinati" si de vreo doua vanzari ori de-o vanzare + donatie? Ca sa mai castige si statul niste impozite?

Pas 1 = dezbaterea succesiunii (certificat de mostenitor).
Pas 2 = partaj (unde tatal si fratele 1 sunt de acord cu atribuirea bunului catre dvs.).
Ultima modificare: Miercuri, 11 Mai 2011
romascanu, moderator
Dupa ce s-a incheiat succesiunea si fiecare si-a luat cota care ii revine, unul din mostenitori poate sa vanda partea sa unei persoane straine fara acordul celorlalti mostenitori?

Alte discuții în legătură

Cedarea partii dobandite in urma succesiunii camy_jon camy_jon Buna ziua, In cazul in care, in urma decesului unuia dintre soti (2007), au ramas 3 copii si 1 sot supravietuitor, exista posibilitatea ca sotul ramas sa ... (vezi toată discuția)
Contract de partaj cu uzufruct viager botosana botosana Buna ziua! Sutem trei frati si am dori sa facem succesiunea dupa mama(a decedat de 4 ani),frati mei au fost de acord sa-mi cedeze mie partea lor si eu sa fac ... (vezi toată discuția)
Succesiune apartament dupa deces tata, noi copiii dorim ca mama sa aiba casa toata pe numele ei si noi sa mostenim doar cand decedeaza ea noidoi noidoi Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o problema legala. Tatal meu a decedat in august si mama vrea sa faca succesiunea. Este vorba de un apartament pe care mama ... (vezi toată discuția)