avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune apartament dupa deces tata, noi copiii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune apartament dupa deces tata, noi copiii dorim ca mama sa aiba casa toata pe numele ei si noi sa mostenim doar cand decedeaza ea

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o problema legala. Tatal meu a decedat in august si mama vrea sa faca succesiunea. Este vorba de un apartament pe care mama si tata il aveau impreuna, iar noi suntem 3 copii.
Noi am vrea ca succesiunea pe acel apartament sa se faca pe numele mamei, adica jumatatea care ii apartinea lui tata sa ii revina ei, deci sa fie ea proprietara, iar noi cei 3 copii sa il impartim doar dupa ce mama nu va mai fi.
La notar i s-a spus mamei ca, legal, din jumatatea care ii apartinea lui tata 1/2 ii revine ei si noua cate 1/6. Si ca nu se pot face actele pe numele ei decat daca renuntam noi in favoarea ei, caz in care atunci cand mama nu va mai fi, apartamentul se va imparti intre nepotii ei (copiii celor 2 frati ai mei, eu neavand copii), noi copiii ei nemaiavand dreptul.
Poate sa ma ajute cineva cu un raspuns?
Este adevarat ca daca noi copiii renuntam acum la partea noastra din apartament in favoarea mamei (in ideea ca ea sa aiba toata casa pe numele ei si sa nu o aiba impartita in bucatele, ar fi aiurea sa fie un apartament cu 4 coproprietari, mai ales la partea de impozite), la decesul ei nu vom fi noi mostenitorii, ci nepotii? Mi se pare foarte ciudat sa fim eliminati de la mostenire doar pt ca am renuntat in favoarea mamei la decesul tatalui...
Ultima modificare: Miercuri, 13 Decembrie 2023
noidoi, utilizator
Cel mai recent răspuns: noidoi , utilizator 12:06, 28 Decembrie 2023
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Soluția nu e sa renuntati, ci sa accepte macar unul dintre copii mostenirea( numai restul de 2 sa renunte) si apoi sa facă fratele partaj cu mamq sau sa ii doneze cota sa. Numai asa va deveni mama unic proprietar.
Aveti noroc cu notarul ca v-a zis și nu v-a lasat sa renuntati asa cum va doreați.
Oricum, nu va incurca cu nimic sa acceptati succesiunea si sa fiți toți coproprietari. Veto plati mai puțin la decesul mamei și mai sunt motive pt care nu e ok ca mama sa fie unic proprietar.

Oricum, ati inteles gresit ce v-a explicat notarul ca nu la.mostenirea mamei renuntati ,ci la a tatălui. Renuntant, riscați ca alte rude ale tatalui sa vina la mostenire, nu ale mamei care e vie și nevătămata
gi-jane2, moderator
Deci, daca renuntam asta se intampla? Pierdem dreptul la mostenire dupa ce decedeaza mama?
Si daca unul din frati accepta si procedează cum ați spus iar ceilalti doi renunță, ei nu pierd dreptul ulterior la mostenire? Ce probleme ar fi daca mama ar fi unic moștenitor acum? Spuneați ceva despre asta in răspunsul dvs... Eu nu am fost cu mama la notar, stiu doar ce mi-a spus ea. Dar da, probabil ca nu i-a spus ca renunțăm la tot, ci doar la partea tatalui.
noidoi, utilizator
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mostenirea tatalui nu are legatura cu cea a mamei. La mostenirea mamei nu puteti renunta acum ca nu e moarta, doar la a tatălui puteti renunța. Daca renunțati toți, ar fi ca și cum tata nu a a avut copii și intra la mostenire alte eventuale rude deca sunt - parinti, frati, nepoți ai tatalui. Sigur ca dacă nu are astfel de rude, mama ar rămâne singura moștenitoare. Nu e bine ca mama sa ramana unic proprietar ca poate în timp ii vine chef sa facă ceva cu casa.
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc mult pt răspunsuri. M-ati luminat :) Probabil ca vom face succesiunea asa cum spune legea si gata. O seara frumoasa!
noidoi, utilizator

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune gigelas gigelas Buna seara, In urma decesului domnului X,au ramas mostenitori sotia si doi copii. Bunurile ce urmeaza a fi dezbatute la succesiune,sunt: -un apartament - ... (vezi toată discuția)
Moștenire meliandreea meliandreea Tata are o garsoniera proprietate (dobândită prin mostenire de la părinții lui cu cota de 1/1 prin renunțarea fratilor în favoarea lui) mostenirea fiind ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! tatăl meu a decedat în 14 august 2023. ca si moștenitori ... nimenea nimenea Bună ziua! Tatăl meu a decedat în 14 august 2023. Ca si moștenitori sunt mama și 2 copii. Am vrea sa demaram succesiunea după decesului tatălui. Ca si ... (vezi toată discuția)