avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Dosar penal OUG 195-legalitate
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Dosar penal OUG 195-legalitate

In ziua de 03.07.2008 m-am prezentat la S.P.R. Iasi pentru a fi programata pentru sustinerea examenului in vederea obtinerii permisului de conducere.Acest lucru nu a fost posibil deoarece am fost informata ca sunt in atentia unui Post de politie, pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fara a poseda permis de conducere.
M-am prezentat la sediul acelui P.Pol. unde seful de post m-a informat ca am dosar penal (cu incepere a urmaririi penale) pe numele meu din data de 13.05.2008,intocmit in baza a 2 declaratii a unor persoane din acea localitate care au sustinut ca m-au vazut conducand prin luna februarie 2008 un autovehicul.
Intrebare : 1. Este legala decizia S.P.R. Iasi de a nu ma programa la examen, in contradictie cu art.24 alin.(6) din O.U.G. 195/2002? Si care ar fi baza legala?
2. Este competent de a cerceta o infractiune la regimul circulatiei lucratorul postului de politie comunal(contradictie cu art.2 din O.U.G. 195/2002)?
3. Nu este necesar a fi cercetat un astfel de eveniment de lucratori ai S.P.R., specializati in acest domeniu?Nu trebuia ca dupa intocmirea actelor preliminarii acel dosar sa fie inaintat spre verificare si continuare a cercetarilor organelor competente?
4. Poate fi considerat un abuz al lucratorului Postului de Politie?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 23:07, 6 Iulie 2008
Reproduc unele prevederi din Codul Rutier (Ordonanta 195/2002):

Art. 2. - Îndrumarea, supravegherea şi controlul respectării normelor de circulaţie pe drumurile publice se fac de către poliţia rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, care are obligaţia să ia măsurile legale în cazul în care constată încălcări ale acestora.


Art. 24. -
(6) Nu are dreptul să se prezinte la examen pentru obţinerea permisului de conducere persoana care a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau de omor, lovire ori vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, tâlhărie sau de furt al unui autovehicul, cu excepţia cazurilor când a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la art. 116 alin. (1).


Art. 116. -
(1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, dacă:
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupaţia de conducător de autovehicule, prevăzută la art. 64 lit. c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.

Reproduc din regulamentul de aplicare a Codului Rutier (HG 1391/2006):
Art. 33.

(1) Persoana care solicită examinarea în vederea obţinerii permisului de conducere trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

a) să aibă vârsta de cel puţin 16 ani împliniţi, pentru subcategoriile A1 şi B1;

b) să aibă vârsta de cel puţin 18 ani împliniţi, pentru categoriile A, B, BE, C, C1, CE, C1E şi Tr;

c) să aibă vârsta de cel puţin 21 de ani împliniţi, pentru categoriile D, DE, Tb şi Tv, precum şi pentru subcategoriile D1 şi D1E;

d) să fie aptă din punct de vedere medical pentru conducerea autovehiculelor din categoriile şi subcategoriile pentru care solicită examinarea;

e) să nu fi fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau de omor, lovire ori vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, tâlhărie sau de furt al unui autovehicul;

f) să facă dovada că îndeplineşte condiţiile prevăzute de art. 116 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru prezentarea la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, în cazul în care a fost condamnată printr-o hotărâre judecătorească definitivă, pentru una dintre infracţiunile prevăzute la lit. e);

g) să fie aptă din punct de vedere psihologic pentru a conduce autovehicule sau tramvaie pe drumurile publice

Parerea mea este:
1. - Nu este legala decizia de a va refuza programarea pentru sustinerea examenului in vederea obtinerii permisului de conducere intrucat nu sunteti condamnata printr-o sentinta definitiva si irevocabila pentru o infractiune privind circulatia pe drumurile publice. Sunt aproape convins ca refuzul nu a fost dat in scris. Prezentati-va din nou la Politie cu dosarul complet si cu o cerere (pe care o scoateti in caz de necesitate) prin care solicitati in scris motivele pentru care sunteti refuzata la progranmare.
2 si 3. - Politistii pot face cercetari in privinta abaterilor de la normele privind circulatia pe drumurile, dar in final dosarul ajuunge la Politia Rutiera. Dealtfel orice dosar penal este inregistrat la parchet, procurorul fiind acela care da solutia, fie de scoatere de sub urmarire penala, fie de trimitere in judecata.
4. - Trebuie ca fapta sa fie dovedita. Consider ca politistii nu au procedat cu profesionalism. Trebuia ca prin metode specifice sa va prinda in flagrant.
SUCCES!!!:luck:
Va multumesc!
sniper a scris:

Va multumesc!


Va doresc numai bine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinere permis categ a. o lamurire as dori! vetx vetx Buna ziua In momentul de fata am permisul categ B anulat, hotararea a iesit ieri si e definitiva. Dupa ce am citit legislatia rutiera am observat ca ma pot ... (vezi toată discuția)
Permis aacris aacris va rog sa imi spuneti daca am permisul anulat pe un an specific ca aveam categ. c d e pot da inacest timp pt b (vezi toată discuția)
Pot sustine examen in vederea redobandirii permisului? StifflerSamm StifflerSamm Buna ziua!Astazi am fost si mi'am scos cazierul pentru a afla daca pot incepe scoala de soferi.Pe cazier scria in felul urmator: Solicitantul [u]este ... (vezi toată discuția)