buna ziua.Am achizitionat recent o parcela de 1000 mp, extravilan si descopar ca nu pot sa il trec in intravilan si sa fac demersuri pt inceperea constructiei pt ca ordonanta de urgenta recent aparuta in februarie nu mai permite persoanelor fizice trecerea in intravilan a terenurilor decat daca acestea au 10000mp.In aceste conditii, , legal, ce imi este permis sa construiesc pe extravilan, pe ce suprafata , cu fundatie sau fara.? Am sunat la primarie si firme de arhitectura si nu ma pot lamuri exact.Informatiile sunt diferite.
Nu este vorba de trecere in intravilan, se interzice efectuarea PUZ pentru suprafete mai mici de 10.000 mp (PUZ care implica si schimbarea categoriei de folosinta, din "arabil" in "curti constructii"). Scoaterea din circuitul agricol se poate face, insa ce va rezulta va fi intravilan arabil, pe care tot nu puteti construi, neavand ca destinatie "curti constructii". Poate va uniti cu vecinii, sa rezulte o suprafata de minim 10.000 mp pentru a putea realiza un PUZ, ca sa schimbati categoria de folosinta a terenului.
Va rog sa cititi cu atentie prevederile art. 92 din legea 18/1991 in vigoare la aceasta data, care va furnizeaza informatii incurajatoare pentru solutionarea favorabila a problemei dvs.:
Art. 92
(1) Amplasarea construcţiilor de orice fel pe terenuri agricole din extravilan de clasa I şi a II-a de calitate, pe cele amenajate cu lucrări de îmbunătăţiri funciare, precum şi pe cele plantate cu vii şi livezi, parcuri naţionale, rezervaţii, monumente, ansambluri arheologice şi istorice este interzisă.
(2) Se exceptează de la prevederile alineatului precedent construcţiile care servesc activităţile agricole, cu destinaţie militară, căile ferate, şoselele de importanţă deosebită, liniile electrice de înaltă tensiune, forarea şi echiparea sondelor, lucrările aferente exploatării ţiţeiului şi gazului, conductele magistrale de transport gaze sau petrol, lucrările de gospodărire a apelor şi realizarea de surse de apă.
(3) Scoaterea definitivă din circuitul agricol a terenurilor agricole din extravilan, de clasa I şi clasa a II-a de calitate, a celor amenajate cu lucrări de îmbunătăţiri funciare, precum şi a celor plantate cu vii şi livezi, prin extinderea intravilanului localităţilor, se face la propunerea consiliilor locale, prin ordin al directorului Direcţiei Agricole şi de Dezvoltare Rurală, cu avizul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.
(4) Scoaterea definitivă din circuitul agricol şi silvic a terenurilor situate în extravilanul localităţilor se face cu plata, de către persoanele fizice sau juridice solicitante, a taxelor prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 la prezenta lege. Din aceste taxe se constituie Fondul de ame-liorare a fondu¬lui funciar, aflat la dispoziţia Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor şi, respectiv, a Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului.
(6) Pentru terenurile scoase definitiv din circuitul agricol şi silvic pentru construcţii care deservesc activităţile agricole şi silvice, lucrările de îmbunătăţiri funciare, regularizarea cursurilor de apă, realizarea de surse de apă potabilă şi obiective meteorologice, precum şi pentru terenurile agricole sau silvice, în suprafaţă de până la 500 mp, aflate în proprietatea persoanelor în vârstă de până la 40 de ani şi care doresc să îşi construiască o locuinţă, nu se datorează taxele prevăzute la alin. (4).
(7) De asemenea, se exceptează de la plata taxelor prevăzute la alin. (4) perimetrele agricole din satele sau cătunele demolate, aflate în curs de reconstrucţie.
(8) Soldul fondului de ameliorare a fondului funciar constituit potrivit legii, rămas neutilizat la finele anului, se reportează în anul următor şi se utilizează cu aceeaşi destinaţie.
Completati aceasta lectura citind si prevederile Ordinului Ministerului Agriculturii nr. 897/798/2005 privind scoaterea terenurilor din circuitul agricol, care se stabileste metodologia prin care intravilanul arabil se scoate din circuitul agricol si devine construibil.
Dvs. faceti referire la OU 7/2011 prin care au fost modificate prevederile art. 32 din Legea 350/2001, dar trebuie sa aveti in vedere ca prevederea de conditionare se refera "numai în situaţia solicitării construirii de parcuri industriale, parcuri tehnologice, supermagazine, hipermagazine, parcuri comerciale, parcuri culturale, zone de producţie, zone de dezvoltare a unor ansambluri rezidenţiale noi, infrastructură de transport".