avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... sume necuvenite
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

sume necuvenite

Buna ziua tuturor!
Am rugamintea sa me indrumati in urmatoarea problema:In baza unui contract de vanzare cumparare si a unei facturi proforme s-a achitat o anumita suma.In contract s-a specificat ca,se va plati in baza facturii proforme 100%pretul bunului contractat la cursul BNR+0.5% din ziua platii in termen de 5 zile de la data semnarii contractului.S-a achitat in baza acestor documente 50% din valoarea bunului.Intrucat bunul nu a fost achitat 100% contractul a fost anulat,nu a mai fost emisa de catre vanzator factura fiscala de avans si nici banii nu au fost restituiti cumparatorului.Vanzatorul pretinde ca banii au fost retinuti de catre d-lui cu titlu de dauna.Si in acest caz nu ar fi trebuit ca,vanzatorul sa emita o factura?Nu s-a comis o infractiune de catre vanzator,el neavand nici o baza legala pentru incasarea acestei sume?
Cel mai recent răspuns: danidaniela3 , utilizator 15:48, 11 Mai 2011
Pai ce scrie in contract, avea el dreptul sa retina suma ca dauna?
va redau textul integral:
art.Iv Raspundere contractuala
1denuntarea unilaterala a contractului este interzisa sub sanctiunea de daune interese si,in cazul in care aceasta intervine dupa ce s-a efectuat plata avansului ,acesta va fi retinut de catre vanzator cu titlu de dauna.
Si mai aveati clauze prin care impuneati penalitati de intarziere pentru neplata? Caci dumneavoastra ati hotarat unilateral denuntarea contractului. Cred ca trebuia sa asteptati sa curga acel termen.
nu existau astfel de clauze in contract.Si ca,sa inteleg... faptul ca,cumparatorul nu a achitat integral proforma care reprezenta 100% valoarea bunului reprezinta denuntare unilaterala din partea cumparatorului?Bunul a ramas in posesia vanzatorului.Cumparatorul a platit un avans in baza unei proforme care din cate stiu nu are valoare decat de instiintare de plata,vanzatorul fiind obligat ca in termen de 15 zile sa emita factura fiscala.Factura fiscala nu a fost emisa,nici pentru avansul platit si nici pentru daune interese.
Deci dumneavostra ca si cumparator, daca plateati in acele 5 zile de la semnarea contractului, vi se dadea si produsul, si factura in original. In fapt dumneavoastra ati dat 50% in termen, restul nu, vanzatorul nu va dat nici produsul si nici factura, cum e si normal. Deci dumneavostra suma platita o treceti pe pierderi, cont 6581 “Despăgubiri, amenzi şi penalităţi”(sa aveti comunicarea de la vanzator) iar el o trece pe venituri.

Alte discuții în legătură

Factura proforma eugen2002 eugen2002 buna ziua, ma poate lamuri si pe mine cineva in legatura cu emiterea,continutul,inregistrarea respectiv plata unei facturi proforme?exista conditii speciale ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare plata in avans liviu_tl liviu_tl Buna ziua! Societatea mea a incheiat un contract de colaborare cu un importator de produse metalurgice. Conditiile de cumparare sunt: fac comanda, mi se emite ... (vezi toată discuția)
Antecontract apartament denuntat unilateral deni599 deni599 Buna seara, anul trecut am incheiat un antecontract de vz-cump pe un apartament nou ce urma sa fie dat in folosinta cel mai tarziu la 30 martie 2009, achitand ... (vezi toată discuția)