avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Avocatnet 2011: Intre precar, penibil si ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Avocatnet 2011: Intre precar, penibil si ,,tabloidizare"

Realitatea cotidiana este din ce in ce mai mult "mascata" , in presa noastra , de "stiri" sau de simple "informatii" care prezinta cu lux de amanunte divorturile , scandalurile si tot ce intreprind o serie de "personaje" dubioase , cu oarecare notorietate in anumite medii "de culoare"(mai dosnice ale vietii publice) sau prin "chantanurile" oraselor mai mari sau mai mici.
O "diva" , fosta femeie de moravuri usoare , ajunsa chipurile model , o alta care iesit in evidenta prin scandaluri cu propria familie , dar mai ales prin discursul de "tata" , venita de undeva de prin mahalale , actrita , mai mult amatoare prin telenovele indoielnice , o cununie , la care a fost nas o "mare vedeta "de manele , cu dimensiuni liliputane , "balacareala puturoasa" a patronilor unor cluburi de fotbal si a unora dintre conducatorii acestui fenomen , cu insulte , agramatism ,mizerie umana desertate parca pe un galantar de dejectii , faptul ca un patron , fost oier merge la meciuri cu helicopterul , divortul altuia , constituie "stirile" zilelor noastre.
In tot acest "tambalau mediatic", cu iz de mahala nu vedem decat precaritatea umana , penibilul unor "personaje" , care nu ar avea de ce sa fie mediatizate intr-o lume nromala .
Cineva , zambind, mai mult sau mai putin amar , ar fi posibil sa zica ca "se distreaza baietii" , iar "amanuntele" acestea se vand , existand intotdeauna acea categorie interesata de ele , chiar daca de multe ori aceasta categorie este de conditie indoielnica.
Aceasta baleiere a "stirilor" intre penibilul unor "personaje" controversate sau dezavuate , care nu fac altceva decat sa isi exhibe opulenta si un anumit "fel" de "mondenitate" si "realitati" de cu miros statut de alcov, nu face altceva decat sa produca , in afara cuvenitei grimase de lehamite, indoieli cu privire la capacitatea profesionala a celor mai multi dintre producatorii si redactorii din institutiile media.
Se creeaza astfel "falsi eroi "(tate clevetitoare , patroni de mucava , "muzicanti urechisti" si multe ale feluri de "hartisti" sau de "vedete de mahala").
De fapt , se creaza si se consolideaza dezinformarea prin kitsch si prin falsitate , pana la urma se "cultiva" dezinteresul pentru o realitate sociala , de cele mai multe ori socanta si agresiva.
Cititi presa si uitati-va la televizoare pentru ca ... "nici nu stiti ce pierdeti " !!!

Edit later:

Uitasem sa mai adug un fapt si anume , acela ca exista la o televiziune sportiva , care se pare, ca are un contract mai special cu o familie cunoscuta mai ales de iubitorii fotbalului ,care isi plateste dreptul la imagine , fiind cunoscut faptul ca alta televiziune cu acealasi profil , tocmai a terminat un contract ,probabil cu clauze asemanatoare , tot cu acesti oameni.
Nu exista seara , zi sau emisiune ,fara ca unul sau toti membrii familiei sa nu isi prezinte ineptiile si incultura , insultele pogorate din mentalitatea lor si din educatia lor precara , iar mai grava , mi se pare atitudinea de servilism nedisimulat a unor tineri redactori , care sunt insultai sau facuti de multe ori de ras in public de acest grup de semidocti.
Televiziunea ia banii , oameni cu facultati sunt balacariti de catre cei trei "corifei din Pipera" , iar publicul nu are altceva de facut decat sa schimbe canalul.
Mizeria umana in toata "splendoarea" as a intitula aceasta reprezentatie trista , prezentata cu o frenezie demna de cauze mai bune de respectiva televiziune.
Ultima modificare: Marți, 25 Decembrie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 16:44, 13 Mai 2011
Nu avem la ce sa ne asteptam atata timp cat nu s-a progresat din punct de vedere cultural. Progres cultural fara progres economic nu exista, deci suntem intr-un cerc vicios. Si daca vom ajunge la prosperitate – pardon, daca vom iesi din recesiune – vor exista consumatorii de presa sau televiziune tabloida. Si in tarile la care noi ne uitam cu jind presa tabloida se vinde mai bine decat presa quality, probabil datorita faptului ca e in firea omului sa fie curios si sa barfeasca, iar cererea sporeste oferta.

Redactorul sef al unui astfel de ziar de la noi a spus: Un tabloid este suportul media care reuşeşte să transforme ştirile într-un spectacol.
Leon Arega a definit tabloidul astfel: Un ziar făcut de oameni care nu ştiu să scrie pentru oameni care nu ştiu să citească.

Si unul si altul exagereaza, cred eu. Facem o medie intre spusele lor si aflam principalul motiv pentru care vinde atat de bine tot ce inseamna stire picanta despre bogati si sotiile lor, despre vedete (orice ar insemna asta), fotbalisti, politicieni etc: pentru ca au mult mai multi bani decat au cei care cumpara ziarele cu pricina. Oamenii dau bani ca sa se distreze pe seama bogatilor nefericiti sau mizerabili, nu ca e de ras? :rolleyes:

Pericolul pe care il reprezinta mass-media tabloida, ce traieste datorita curiozitatii oamenilor si placerii lor de a barfi, este real: amintiti-va de Lady Diana. Insa acest gen de presa scrisa sau show de televiziune vor exista intotdeauna, iar daca facem/faceti parte din categoria care detesta stilul, din fericire exista optiuni, ca de exemplu Ignore.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Mai 2011
ContSters196669, utilizator
Pentru mine "ce este" vede toata lumea, important este ce putem face ca sa asezam lucrurile inapoi in matca lor cea fireasca? Nu e prea tarziu oare?
Asta este o intrebare care ma tot framanta si la care nu gasesc un raspuns...
Buna seara,
Presa ofera ceea ce se cere,ce se vinde.
Piine si Circ.
Romanii,asta oferea poporului,pentru a-i distrage atentia.
Asa se procedeaza si cu noi,numai ca acum sunt si au alte canale de " adormire a vigilentei"si cel mai important este "Televiziunea".Este cel mai comod mod de propagare a inculturii,pentru un segment larg al populatiei.
Oare acesta ne este nivelul?Refuz sa accept.
Stiti ce ma sidereaza?..."Tarancutele" mele,nu cunosc limba engleza,dar spaniola...( rupere-cum spunea una dintre ele),de unde??..din telenovele...
Franceza,germana...nuuu..numai limba...telenovista...limba de larga circulatie rurala.
Ce-si doresc in viata?,simplu...( un mos,cu bani :O ) aceasta fiind cea mai simpla metoda de a "trai bine" ,ca doar acesta este sloganul la moda,nu0i asa ?.De ce sa studieze,sa urce pe scara sociala prin propria valoare,cind asta cere timp,efort intelectual,material..fizic...etc.
Si-au gasit o modalitate foarte comoda de "informare"...Televiziunea,care le ofera din plin modele....si se mai intreaba uneori, ( de ce nu au dupa ce bea apa :-/ ) ,pentru ca nu toate gasesc ( un mos,cu bani )...s-au transpus nepermis, Telenovela - viata reala :magic:
@r.gabi : invitatie tentanta pentru o asa tema , mersi :)

A fost mai demult o initiativa legislativa care se referea la transmiterea obligatorie pe posturile TV a " stirilor bune ".
Imi amintesc ca am privit cateva dezbateri in care se incerca definirea termenului "stire buna " dar nu imi mai amintesc daca s-a reusit ceva ... mai degraba , cred ca nu iar initiativa , laudabila (desi sunt convinsa ca nu televiziunea face cultura ) a ramas uitata .
Ce imi mai amintesc : agresivitatea in forma continuata , daca pot sa zic asa, a moderatorilor acelor dezbateri si vehementa cu care sustineau ca datoria televiziunilor este sa prezinte realitatea , asa cum e ea : cu accidente rutiere, cu violenta domestica, cu sinucideri , cu dive ,una mai diva decat cealalta ( cred ca avem cel mai mare numar de dive pe cap de locuitor din Europa ) .

Azi am citit ca undeva in lume , la un post tv , urmeaza a fi prezentata o emisiune in care un om va muri in direct , fiind bolnav de cancer .
Si ca acel realizator va face si o emisiune cu o sinucidere asistata ., care va fi si ea prezentata publicului . Probabil se spera la audiente record .
Este sinistru ... nu gasesc cuvintele necesare sa exprim dezgustul pentru acest tip de viziune .
Cum , oare, va fi acea emisiune structurata ? Vor fi si momente de reclama intercalate ?

Ne nastem cu certificatul de deces in buzunar .
Cred ca avem nevoie de minte intreaga pentru a putea trai , face si educa copii intregi la cap iar astfel de viziuni sunt cel putin grotesti din punctul meu de vedere si oricata deschidere as avea pentru modernitate, sentimentul este de nesiguranta si ... teama .

Oare ce e important in viata? Cate ai, cate stii, ce vezi, ce citesti sau cat de intens traiesti, ce-ti aduce bucurie etc? Filosofia, insa, e ”sediul materiei” intrebarilor fara raspuns...
Oricum ma invart tot la viata ajung: fiecare o traieste asa cum crede, asa cum poate, asa cum vrea... precar, penibil,... ”tabloidizata”

Totul e de vanzare – vorbeste lumea... Important este, cred, ce alegem sa cumparam... N-o sa schimb eu parera unora despre ”divorturile-stire”...
Cand cineva nu e capabil / nu are curaj sa-si traiasca viata urmareste viata altora: la TV, in reviste, de pe balcon... – dupa posibilitati...

Nu voi lua placerea unora de a... viziona viata pe gaura cheii.. sau placerea de a construi castele din carti de joc pe nisipuri miscatoare.

Asa cum pentru unii a-i obliga sa urmareasca o telenovela poate insemna... indemn la sinucidere asa poate insemna pentru altii... moarte sigura obligarea la ascultarea... Ziceti voi!

Alte discuții în legătură

Manipularea prin mass-media Radu Gabrian Radu Gabrian Efectul mass-media asupra opiniei publice se explica prin influenta directa a continutului sau asupra auditorilor,cititorilor,telespectatorilor sau prin starea ... (vezi toată discuția)
Ce parere aveti despre televiziuni,dar mai ales despre prestatiile si profesionalismul oamenilor de televiziune ? Radu Gabrian Radu Gabrian Am sa deschid acest subiect,cu o opinie care mi se pare deosebit de sugestiva ,emisa intr-un interviu,acordat in Gazeta Sporturilor,din 02.04.2010 de catre ... (vezi toată discuția)
Timp liber - televizorul Magda Staicu Magda Staicu Va mai uitati la televizor ? Daca da, de ce, daca nu , de ce ... (vezi toată discuția)