avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate

buna ziua,sunt nascuta pe 14 03 1973 si am 13 ani lucrati,de la varsta de 3 ani am astm bronsic insa nu mi-a creeat probleme grave aceasta boala pana acum 2 ani numai ca acum imi creeaza f mari probleme si imi este greu sa fac fata serviciului,mai ales ca nu as vrea sa se stie de boala de teama sa nu pierd acest loc de munca ,cu 5 ani in urma am fost diagnoasticata cu cancer la san ,iar in urma concediului medical cei de la fostul loc de munca m-au diponibilizat dupa 9 ani lucrati la ei.
as dori sa stiu daca as putea iesi la pensie si care este procedura,
va multumesc anticipat !adresa de mail pe care as dori sa-mi raspundeti
misha_girl73@iahoo.com
Cel mai recent răspuns: marcellutz , utilizator 19:28, 6 Noiembrie 2011
Imi pare rau. :(

Puteti beneficia de pensie de invaliditate indiferent de stagiul realizat, potrivit art. 68, alin. (1) si art. 74 din Legea nr. 263/2010.

Art. 68. – (1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza:
a) accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, conform legii;
b) neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA;
c) bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legătură cu munca.
............................................


Art. 74. – Au dreptul la pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare realizat, persoanele prevăzute la art. 68 alin. (1) lit. a) şi b), alin. (2), (3) şi (4).


Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale. Propunerea pentru incadrarea in grad de invaliditate se face de catre medicul specialist care asigura asistenta medicala. Trimiterea catre comisia de expertiza medicala v-o da medicul de familie.

Procedura de incadrare in grad de invaliditate este reglementata prin art. 71 din Legea nr. 263/2010 si prin cap. III C din HG nr. 257/2011.
www.avocatnet.ro/content/art...

Art. 71 – (1) Evaluarea capacităţii de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face la cerere, de către medicul specializat în expertiză medicală a capacităţii de muncă, din cadrul CNPP, denumit în continuare medic expert al asigurărilor sociale, iar în cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) de către comisiile de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.
(2) Pentru evaluarea capacităţii de muncă, cererea şi documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiză medicală a capacităţii de muncă din cadrul casei teritoriale de pensii competente în funcţie de domiciliul solicitantului sau, după caz, la comisiile de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.
(3) În urma examinării clinice şi analizării documentelor medicale, medicul expert al asigurărilor sociale completează raportul de expertiză medicală a capacităţii de muncă şi emite decizia medicală asupra capacităţii de muncă. În cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), comisiile de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională emit decizii medicale de încadrare într-un grad de invaliditate, care vor fi avizate de comisia centrală de expertiză medico-militară a Ministerului
Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor sau Serviciului Român de Informaţii, după caz.
(4) În situaţia în care, pentru emiterea deciziei medicale prevăzute la alin. (3), sunt necesare investigaţii sau examinări de specialitate suplimentare, medicul expert al asigurărilor sociale propune, după caz, prelungirea duratei concediului pentru incapacitate temporară de muncă, în condiţiile legii.
(5) Decizia medicală prevăzută la alin. (3) se emite în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii şi se comunică în termen de 5 zile de la emitere. În situaţiile prevăzute la alin. (4) termenul de emitere a deciziei medicale se prelungeşte corespunzător.
(6) Decizia medicală asupra capacităţii de muncă poate fi contestată, în termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile medicale de contestaţii sau la comisiile centrale de expertiză medico-militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii, după caz.
(7) Comisiile medicale de contestaţii funcţionează în cadrul Centrelor Regionale de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă şi Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă.
(8) Contestaţia prevăzută la alin. (6) se soluţionează în termen de 45 de zile de la înregistrare. Decizia emisă în soluţionarea contestaţiei se comunică în termen de 5 zile de la data soluţionării.
(9) Deciziile comisiilor medicale de contestaţii şi ale comisiilor centrale de expertiză medico-militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii date în soluţionarea contestaţiilor prevăzute la alin. (8) pot fi atacate la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile de la comunicare.
(10) Deciziile medicale asupra capacităţii de muncă, precum şi deciziile prevăzute la alin. (9), necontestate în termen rămân definitive.

Adresez aceasta intrebare catre juristii acestui forum, in legatura cu numirea ca administrator al unui SRL a unei doamne cu pensie medicala gr.II....daca se poate !!??...si care este si proprietara imobilului care va deveni sediu social....va multumesc !!:sorry:
teodora49 a scris:
Adresez aceasta intrebare catre juristii acestui forum, in legatura cu numirea ca administrator al unui SRL a unei doamne cu pensie medicala gr.II....daca se poate !!??

Da, poate fi numita administrator.

si care este si proprietara imobilului care va deveni sediu social....va multumesc !!

Nu este nicio legatura intre pensie si faptul ca doamna este proprietara a unui imobil, chiar daca acesta va fi sediul social al firmei.


Invaliditatea de gradul II se caracterizeaza prin pierderea totala a capacitatii de munca. Asta inseamna ca doamna nu poate sa lucreze. Va rog sa cititi prevederile legale de mai jos, ambele din Legea nr. 263/2010, ca sa stiti foarte clar in ce conditii se suspenda plata pensiei de invaliditate gradul II.

Art. 114. – (1) În sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cauze:
...........................................
e) pensionarul de invaliditate, încadrat în gradul I sau II, se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu excepţia consilierilor locali sau judeţeni;
.............................................


Art. 6. – (1) În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
. I. a) persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldaţii şi gradaţii voluntari;
b) funcţionarii publici;
c) cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
d) persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil.
II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;
........................................
IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
d) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;
..............................................

Ultima modificare: Duminică, 15 Mai 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Buna seara,tuturor.Sunt nascut in 1969, am 24 de ani de vechime in munca din care 17 in categorie speciala.Sunt cu astm bronsic de copil.Acum trebuie sa DEMONSTREZ faptul ca am astmul bronsic. Am tinut, oarecum sub control aceasta afectiune.Acum au reinceput de ceva vreme crizele de astm.Problema mea este ca mi se cer internarile din spitalele pe unde am fost luat in evidenta, dar surpriza nu gasesc fisele medicale decat pe cea de prin 1994, in care nu figurez cu aceasta afectiune.Am luat legatura cu cei de la C.A.S. si ei imi spun ca figurez cu medic de familie pana in 2003 cand acesta si-a reziliat contractul.Din pacate nu se gaseste fisa mea medicala.Ce as putea face?Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 6 Noiembrie 2011
marcellutz, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie pe caz de boala ContSters265634 ContSters265634 Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti cum pot afla la ce pensie pentru caz de boala am dreptul. Am astm bronsic alergic cronic, deci presupun ca este vorba despre ... (vezi toată discuția)
Pensionare alinadaniela1986 alinadaniela1986 buna ziua.as dori si eu cateva informatii in legatura cu pensia pe caz de boala,sufar de astm bronsic din 2007 de fapt atunci l-am descoperit,as dori sa stiu ... (vezi toată discuția)
Se poate ieși la pensie pe caz de boală la vârsta de 40 ani? ... AndreeaMihaelaZ AndreeaMihaelaZ Se poate ieși la pensie pe caz de boală la vârsta de 40 ani? Precizez,pe cartea de muncă sunt deja 20 ani. (vezi toată discuția)