avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 339 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pe caz de boala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pe caz de boala

Buna ziua!
Va rog sa-mi spuneti cum pot afla la ce pensie pentru caz de boala am dreptul. Am astm bronsic alergic cronic, deci presupun ca este vorba despre gradul III. Mentionez ca lucrez si contribui la sistemul public de pensii din septembrie 1985 (cu o intrerupere de 11 luni concediu de maternitate, 5 luni concediu fara plata pentru studii si 2 luni perioada intre joburi.)
De asemenea ma intereseaza care este procedura pentru a solicita pensionarea pe caz de boala cu primirea dreptului de a desfasura activitate de cateva ore pe zi (am inteles ca exista aceasta posibilitate, dar nu stiu care este legea care reglementeaza acest lucru ca sa ma pot interesa).
Va multumesc anticipat pentru ajutor.
O zi buna!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 13:35, 12 Iulie 2018
Drepturile de pensie de invaliditate se acorda daca asiguratul a fost incadrat intr-un grad de invaliditate de catre comisia de expertiza medicala asupra capacitatii de munca;
In vederea evaluarii capacitatii de munca, potrivit prevederilor art. 71 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, solicitantul trebuie sa depuna cererea si documentele medicale la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii competente, in functie de domiciliul/resedinta acestuia. In urma examinarii clinice si analizarii documentelor medicale, medicul expert al asigurarilor sociale completeaza raportul de expertiza medicala a capacitatii de munca si emite decizia medicala asupra capacitatii de munca.

Legea 263/2010

Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;

Art. 114
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:

f) pensionarul de invaliditate, incadrat in gradul III, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I sau II, depasind jumatate din programul normal de lucru al locului de munca respectiv;
Buna seara.Am vârstă de 49 ani.Sunt in prelungire de prenatal(îngrijire copil 3-4 ani).Vechime,nu cunosc cum se calculează,dar cu totul am in jur de 14 ani(prenatalle,medicale,șomajului).Am intrat in prenatal,din somaj.Am un inceput de astm.,de vreo 6-8 luni.Dac aș încerca să mă pensionez,aș reusi?Nu cred,că e ușoară,o asemenea boala.Rog să-mi să-ți explicații,cat mai pe înțelesul,fiecărui om,modest,taran,etc.
Sunt bolnava de plamini pot beneficia de pensie pe caz de boala daca nu am lucrat cu contract
Nu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate budui budui buna ziua,sunt nascuta pe 14 03 1973 si am 13 ani lucrati,de la varsta de 3 ani am astm bronsic insa nu mi-a creeat probleme grave aceasta boala pana acum 2 ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate leus leus Am o verisoara (femeie) care are 42-43 de ani are aproape 22 de ani de serviciu dintre care are 9 ani si 10 luni in grupa a II de munca , tura de noapte12 ... (vezi toată discuția)
Pensionare pe caz de boala neagadanut neagadanut Buna ziua Acum 2 saptamini m-am operat la coloana(inceput de paralizie la piciorul sting),fiind in medical o luna,dupa care trebuie sa ma duc la control sa ... (vezi toată discuția)