avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce putem face pentru o viata linistita?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce putem face pentru o viata linistita?

Am mai pus o intrebare la aceasta sectiune si intr-unul din raspunsuri am fost informata ca tatal are dreptul sa isi viziteze copilul minor desi la divort nu a fost interesat de acest fapt. Mentionez ca am divortat in iunie 2007 si prin hotarare devenita definitiva si irevocabila in august 2007, mi-a fost incredintat spre crestere si educare copilul in varsta de 7 ani, la aceea vreme, o fetita. Inca de la inceput am dorit sa pastrez o relatie de bun simt cu fostul sot pentru ca fetita sa poata avea posibilitatea de a se vedea cu fostul sot si rudele acestuia. Am considerat ca este normal ca fetita sa pastreze legatura cu tatal ei si cu rudele acestuia si am fost de acord ca acesta sa o vada si chiar sa o ia la el (au fost in vacanta impreuna cateva zile, a petrecut si cateva nopti la acesta). Mentionez ca niciodata nu anunta ca vrea sa viziteze copilul decat venea la scara blocului unde locuim si dadea un telefon sa-i trimit urgent copilul. Pentru a evita eventuale certuri am facut tot posibilul ca de fiecare data cand vine si doreste sa vada fetita, sa o vada. Dar, eu si copilul aveam un program stabilit intr-o sambata cand tatal a venit sa o vada. I-am spus ca nu o pot lasa pe fetita cu el decat o jumatate de ora pentru ca urma sa plecam si el foarte violent mi-a replicat ca o tine cat vrea ca e copilul lui. Atunci i-am spus ca daca intr-o jumatate de ora copilul nu este inapoi fac plangere la politie. Reactia lui la replica mea a fost sa ma scuipe, nu a tinut cont ca este si fetita de fata, ca suntem in strada (si pana la urma acesta este un gest de om?????)Cand fetita a inceput clasa I, eram in drum spre scoala(mergand pe jos) si tatal fetitei a oprit masina de serviciu langa noi vrand sa ia fetita. Eu i-am spus ca merg impreuna cu fetita pe jos la scoala si daca doreste sa participe la festivitati alaturi de ea este binevenit si sa astepte la scoala. El mi-a spus ca-mi da doi pumni in gura. Nu mai vorbesc de telefoane primite la cele mai imposibile ore din noapte prin care eram facuta in fel si chip. Fetita cand mergea in vizita la tatal ei era bombardata de tatal ei, de bunica si matusa ei cu vorbe urate la adresa mea si a parintilor mei. Venea fetita acasa si vorbea cu tatal meu si-i spunea: Tataie, de ce zice tati de mami ca e nebuna, ca e ...... si........ si cea mai proasta de pe lumea asta? Mami nu e asa! Sa nu-i spui lu mami sa nu se supere! Nu puteam sa ies cu copilul la plimbare, la cumparaturi (pe strada) ca trebuia sa apara si el cu masina de serviciu pe urmele noastre. Eram urmarite pas cu pas si hartuite. In final am ajuns la politie, am facut plangere si a fost chemat si avertizat. S-a mai linistit in sensul ca nu ne mai urmareste(sau daca o face este mai discret), nu ma mai suna sa ma jicneasca si sa ma ameninte. Am lasat fetita in continuare sa-l viziteze si dupa o perioada in care nu a vorbit urat iar a inceput sa-i spuna fetitei fel si fel de vorbe urate.
Doamna avocat m-a informat ca tatal are dreptul biologic de a pastra legatura cu copilul. Sunt de acord cu acest fapt. DAR...... vin cu o intrebare: Acest copil, aceasta fetita, nu are dreptul la o viata linistita si la o copilarie frumoasa? Eu ca mama nu am dreptul de a-mi proteja puiul de acest individ, ca nici nu-l pot numi om????? Ma intreb si va intreb ce pot face?
Imi cer scuze ca am batut atata campii si daca cineva dintre dumneavoastra are rabdare si timp sa citeasca strigatul meu de ajutor va rog sa imi raspundeti! Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:53, 29 August 2008
Nu stiu de ce i-a fost rau fetitei, dar e grotesc sa o tineti conectata in mod continuu la scandalurile dintre voi doi.
Imi pare tare rau daca va deranjeaza mesajul meu, dar sa o tineti de fata cu politia, cat e un haos, cand sunt aruncate sentimente ranite in toate partile... nu e chiar ok.
Eu as folosi asta la proces, daca vreodata s-ar pune problema reincredintarii sau chiar a unui program de vizitare.
E a doua situatie pe care ne-o povestiti amanuntit si a doua in care fata e de fata.
Are 8 ani, nu e chiar asa de mica, o puteti trimite oricand 20 de metri mai incolo! In plus, fata nu pare a se simti in largul ei la tata si la familia lui, asa incat ea trebuie sa inteleaga deja ca merge acolo numai daca ea vrea, indiferent de ce spune mama sau tata... ca poate pleca oricand etc.

Nu inteleg exact de ce atata scandal, nu cunosc situatia decat fragmentat, dar mereu sarmanul copil e prezent... si sa vezi traume dezvoltate la saraca fata!
Eliminati copilul din scandalurile dintre voi! Cat de mult puteti!
In rest, nu am amanunte indeajuns de multe sa va dau un sfat!
In afara de insulta (si calomnie poate), o plangere penala care nu costa mare lucru, nu stiu ce sa va spun, caci nu stiu in ce masura el si numai el afecteaza copilul, mie imi pare ca nu ar fi vina lui, dv. avand oricand puterea sa luati copilul de acolo.
Daca in sentinta definitiva si irevocabila prin care vi s-a incredintat copilul nu se face vorbire espre vreun program de vizitare sau despre dreptul tatalui de a-si vedea copilul, iar dumneavostra considerati ca intalnirile cu tatal ii fac rau fiicei, puteti refuza ca acesta sa o mai vada. Nu are decat sa se adreseze el instantei sa ceara program de vizitare.
Va multumesc pentru sfaturile oferite! Doamna avocat Gradinaru mesajul dumneavoastra nu ma deranjeaza! Ceea ce a-ti remarcat dumneavoastra este adevarat. Suntem doi adulti care nu reusesc sa se inteleaga si punem copilul in situatii greu de inteles pentru ea. Fetita isi iubeste tatal, iar eu sunt constienta ca trebuie sa mentine legatura cu acesta. Pentru acest fapt am fost deschisa ca el sa o ia in vizita, sa petreaca vacanta impreuna. Dar de fiecare data cand venea din vizite imi spunea ca el ii vorbeste urat, ca vorbeste si jicneste pe toti cei care ei ii sunt dragi. Cand a venit din vacanta de la mare mi-a spus: Mami eu am dormit cu tati si cu prietena lui in aceiasi camera. Eu am incercat sa vorbesc cu el dar singurul limbaj pe care il intelege sunt injuraturile si tipetele. I-am spus ca poate veni sa ia fetita dar sa anunte din timp pentru ca si noi avem o viata, un program care nu pot fi date peste cap si schimbate dupa bunul sau plac. Fetita il iubeste si tocmai pentru asta sufera foarte mult. Ar vrea sa mearga la el dar, in acelasi timp imi spune ca ar vrea ca tati sa nu mai vorbeasca urat si sa nu se mai poarte urat. Cu greu am reusit sa ies dintr-o casnicie de 11 ani care aproape ca m-a distrus emotional si fizic si stiu ca a fost cea mai buna decizie pe care o puteam lua. Am mai citit si primul raspuns al dumneavoastra si aveti dreptate cand spuneti ca nu poate accepta sa i se spuna nu sau ca asa nu se poate. Fetita am incercat, pe cat posibil, sa o tin departe de toate aceste probleme (cat a fost micuta taceam si plangeam pe ascuns dar cand s-a marit el stiind ca eu nu ripostez si ca tac incepuse sa ma jicneasca de fata cu ea si chiar sa o repeada si pe ea - atunci am intentat actiune de divort.) M-am gandit ca daca eu nu am fost in stare sa imi fac o viata normala, nu aveam nici un drept sa distrug viata copilului meu. Fetita este iubita de tatal meu cu care locuim si are un mediu in care creste bun si frumos, dar vreau sa aiba o relatie normala si cu tatal ei pentru ca sufera din aceasta cauza. Mereu imi spune: de ce nu poate sa fie tati ca tatal lui.....? Ce pot sa-i raspund doamna avocat? Ce pot sa fac? Nu vreau sa fie o victima a prostiei si neputintei mele! Vreau sa ii ofer ce e mai bun! De aceea v-am cerut sfatul! Miiiii de mutumiri!
:offtopic: Din pacate, raspunsul la aceste intrebari nu-l gasiti pe un sait juridic...
Exista psihologi specializati in relatii, in managementul emotional al acestor intamplari si va puteti adresa lor pentru a invata sa gestionati astfel de situatii, asa incat sa nu mai fie atat de dureroase pentru copil.

Va doresc un copil fericit!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie, limitare program vizitare Adina_Ghe Adina_Ghe 1. Am divortat in decembrie anul trecut, de comun acord, dar acum nu mai sunt de acord cu timpul petrecut de minor cu tatal, parandu-mi-se prea mult: adica imi ... (vezi toată discuția)
Cer un sfat, un raspuns - modificare program de vizita ContSters302913 ContSters302913 Fiica-mea este divortata din anul 2011,hotarirea judecatoreasca in urma divortului a fost ca minora,( acum in virsta de 2ani si 8 luni ),sa locuiasca la mama ... (vezi toată discuția)
Program vizitare minor soby 27 soby 27 Sunt mamica unei fetite in varsta de 5 ani, cu o hotarare definitiva si irevocabila de incredintare. Divortul este pronuntat de 3 ani si 1/2, exista o ... (vezi toată discuția)