avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1104 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Arbore Genealogic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Arbore Genealogic

Cum se poate afla in mod legal arborele unei persoane si pina la ce grad de rudenie se poate face taxa de succesiune?
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 21:06, 12 Mai 2011
"Arborele" unei persoane se poate afla prin investigatii personale din aproape in aproape, de la rude, cunoscuti, vecini, prin cereri la arhive pentru obtinere de certificate de nastere, casatorie, deces....Nu exista vreo institutie care sa detina "arbori". Exista persoane specializate care se ocupa de astfel de cercetari.
Puteti apela la un detectiv particular dar e costisitor...
Clasele de mostenitori legali ai unei persoane, asa cum sunt ele stabilite in literatura de specialitate:

[
i]1. Clasa I (Clasa descendentilor) este alcatuita din copii defunctului si descendentii lor (la infinit), indiferent de sex, fie ca provin din casatorie (din aceeasi casatorie sau din casatorii diferite), fie din afara casatoriei (dar cu filiatia legal stabilita), sau prin adoptie ori infiere.
Descendentii inlatura de la mostenire pe oricare dintre mostenitorii din clasele urmatoare, care nu pot veni in concurs cu ei.
Descendentii sunt mostenitori rezervatari si sezinari; ei sunt obligati la raportul donatiilor primite in timpul vietii de la defunct si al legatelor testatemntare; ei pot veni la mostenire fie in nume propriu, fie prin reprezentare (vezi Reprezentare succesorala).

2. Clasa a II-a cuprinde, laolalta, ascendentii privilegiati si colateralii privilegiati ai defunctului, care vin la mostenire in lipsa descendentilor, fie singuri, fie in concurs cu sotul supravietuitor.

Ascendentii privilegiati sunt parintii, adica mama defunctului si tatal lui din casatorie (se considera ca si tatal din afara casatoriei, daca paternitatea este legal stabilita - prin recunoastere sau prin hotarare judecatoreasca - are vocatie la mostenirea copilului sau; si parintii infietori au vocatie la succesiunea infiatului, indiferent daca infierea a fost cu efecte depline sau restranse).
Ascendentii privilegiati sunt mostenitori rezervatari si sezinari; ei vin la mostenire numai in nume propriu (nu pe cale de reprezentare succesorala).

Colateralii privilegiati sunt fratii si surorile defunctului (din casatorie - sau din casatorii diferite -, din afara casatoriei si din infiere), precum si descendentii din frati si surori, care vin la mostenire prin reprezentare (cand parintele lor indreptatit la mostenire - frate cu defunctul - este predecedat).
Colateralii privilegiati nu sunt nici rezervatari si nici sezinari. Ei vin la mostenire in nume propriu, iar in locul celor predecedati vin la mostenire descendentii lor, prin reprezentare.

3. Clasa a III-a este repreezntata de clasa ascendentilor ordinari, ci cuprinde pe bunicii, strabunicii si stra-strabunicii defunctului, indiferent daca filiatia intre ei este din casatorie, din afara casatoriei sau din adoptie.
Ascendentii ordinari nu sunt mostenitori rezervatari, dar ei sunt sezinari; ei pot veni la mostenire numai in nume propriu.

4. Clasa a IV-a este clasa colateralilor ordinari, si cuprinde pe unchii, matusele si verii primari si defunctului, fie din casatorie, fie din afara casatoriei sau din infierea cu efecte depline, precum si pe fratii si surorile oricaruia dintre bunicii defunctului, adica toate rudele colaterale pana la gradul IV inclusiv.
Colateralii ordinari pot veni la mostenire numai in nume propriu si ei nu sunt nici rezervatari, nici sezinari.

Alaturi de fiecare din aceste clase de mostenitori, vine in concurs sotul supravietuitor (daca acesta exista, bineinteles).
Daca nu exista nici un mostenitor legal si nici testamentar, atunci se declara mostenire vacanta, care revine statului.
Ultima modificare: Joi, 12 Mai 2011
Kyandra, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune Annamaria29 Annamaria29 Va rog frumos am o rugăminte cu privire la următoarea speţă. Cum se procedează la o succesiune la care: soţia decedează. Nu există copii. Succesiunea ... (vezi toată discuția)
grupe de mostenitori negut negut Cite grupe sunt de mostenitori si in ce ordine vin la mostenire aceste grupe? multumesc de lamuriri (vezi toată discuția)
Bună ziua. doresc să fac arborele genealogic, însă nu cunosc ... corinabita corinabita Bună ziua. Doresc să fac arborele genealogic, însă nu cunosc prea multe date despre bunicul meu(nu l-a recunoscut pe tatăl meu). Pot cere informații ... (vezi toată discuția)