avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Retinere permis de conducere - baza legala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Retinere permis de conducere - baza legala

mi s-a retinut permisul in urma unui accident rutier in care sunt si faptuitor si victima. starea faptica se prezinta astfel:

asteptam la stopul in vederea eliberarii benzilor de mers in vederea efectuarii virajului la stanga pe un bulevard, in conditii de siguranta. Conducatorii autoturismelor de pe benzile 1 si 2 ce se deplasau in directia de mers spre dreapta, s-au oprit formandu-se pe cele doua benzi mai sus mentionate doua coloane pe o distanta de aproximativ 50m. Conducatorul unei dubite visinii ce se afla pe banda a doua, fiind prima din coloana, s-a uitat in oglinda retrovizoare vanzand astfel daca exista sau nu un autoturism pe banda a treia si mi-a facut semn sa trec. In momentul in care eram deja in dreptul benzii a treia, un autocar a intrat in autoturismul condus de catre mine.
Avand in vedere ca permisul mi s-a suspendat in conformitate cu prevederile art 111 din OUG 195/2002 in baza art 184 alin 1 si 3 din Codul penal, consider masura retinerii abuziva si neintemeiata, deoarece nu am provocat nici o vatamare corporala nici unei persoane care sa poata atrage raspunderea penala in conformitate cu prevederile art. 184 alin 1 si 3 din Codul penal, singura persoana care a avut nevoie de ingrijiri medical in cauza a fost subsemnata pentru care nu a fost necesara nici o zi de spitalizare.

Am facut sezisare la politie si am cerut sa mi se returneze carnetul deoarece nu mi se poate lua permisul avand in vedere ca eu sunt singura parte vatamata si chiar e prea mult spus parte vatamata. Raspunsul dansilor a fost ca mi s-a luat permisul ca nu am acordat prioritate - dar am acordat - si pt ca sunt parte vatamata (desi in codul penal din cate stiu eu ar fi trebuit sa produc vatamarea altei persoane nu a mea si sa fie nevoie de ca partea vatamata sa fie spitalizata pentru cateva zile). De asemenea daca procurorul decide neurmarirea penala vor sa-mi suspende permisul pe 3 luni.

Toata povestea asta mi se pare un non sens - ce cai de atac sunt? Va multumesc
Ultima modificare: Joi, 12 Mai 2011
AncaTX, utilizator
Cel mai recent răspuns: AncaTX , utilizator 18:23, 16 Mai 2011
Din cele retate chiar de dvs , rezulta ca nu ati acordat prioritate , de fapt dvs ghidandu-va dupa semnul pe care vi l-a facut un alt conducator auto aflat in trafic siomitand sa va luati masurile asiguratorii necesare trecerii de pe o banda pe alta.
Aveti mai jos prevederile art.111 din OUG nr.195/2002 , astfel cum a fost modificat ca urrmare a intreventiei CCR :

Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

Articol unic. - 1. Articolul 111 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Art. 111. - (1) Permisul de conducere sau dovada inlocuitoare a acestuia se retine in urmatoarele cazuri:

a) la cumularea a cel putin 15 puncte de penalizare;
b) cand titularul acestuia a savarsit una dintre infractiunile prevazute la art. 85, art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) si (5), art. 89 alin. (1), art. 90 alin. (1) si la art. 92 alin. (3) si (5);
c) la savarsirea uneia dintre contraventiile prevazute la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) si in situatia prevazuta la art. 115 alin. (1);
d) cand titularul acestuia a fost declarat inapt pentru a conduce autovehicule sau tramvaie;
e) cand prezinta modificari, stersaturi sau adaugari ori este deteriorat;
f) cand se afla in mod nejustificat asupra altei persoane;
g) cand perioada de valabilitate a expirat.

(2) La retinerea permisului de conducere, in cazurile prevazute la alin. (1), titularului acestuia i se elibereaza o dovada inlocuitoare cu sau fara drept de circulatie.

(3) In situatiile prevazute la alin. (1) lit. a) si d), precum si in cele mentionate la art. 85 alin. (2) si (4), art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) si (5), art. 89 alin. (1), art. 90 alin. (1), art. 92 alin. (3) si (5) si la art. 102 alin. (3) lit. a) si c), dovada inlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza fara drept de circulatie.

(4) Permisul de conducere al conducatorului de autovehicul sau de tramvai, implicat intr-un accident de circulatie din care a rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, se retine de catre politia rutiera daca acesta a incalcat o regula de circulatie, eliberandu-se dovada inlocuitoare fara drept de circulatie, in situatia in care regula de circulatie incalcata este una dintre cele prevazute la art. 102 alin. (3) lit. a) si c), sau dovada inlocuitoare cu drept de circulatie pentru o perioada de 15 zile, in celelalte cazuri.

(5) In situatiile prevazute la alin. (1) lit. e) si g), art. 85 alin. (1) si (3), art. 100 alin. (3), la art. 101 alin. (3) si art. 102 alin. (3) lit. b) si e), dovada inlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza cu drept de circulatie pentru o perioada de 15 zile.

(6) La cererea titularului permisului de conducere retinut in conditiile alin. (1) lit. b) sau ale alin. (4), procurorul care efectueaza urmarirea penala sau exercita supravegherea cercetarii penale ori, in faza de judecata, instanta de judecata investita cu solutionarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulatie, cu cate cel mult 30 de zile, pana la dispunerea neinceperii urmaririi penale, scoaterii de sub urmarire penala ori incetarii urmaririi penale sau, dupa caz, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti. Modul de solutionare a cererii de prelungire a dreptului de circulatie se comunica si sefului politiei rutiere pe raza careia s-a comis fapta.

(7) Alineatele (3)-(5) se aplica in mod corespunzator si in situatia in care se retine dovada inlocuitoare a permisului retinut pentru o fapta savarsita anterior, aflata in termenul de valabilitate. Termenul de valabilitate al noii dovezi nu il poate depasi pe cel al primei dovezi."
Stimate Domn,

Va multumesc pentru raspuns. Daca e sa analizam exact cum s-a produs accidentul responsabilitatea ar trebui impartita, dar avand in vedere legislatia care lasa mult de dorit evident ca se incearca varianta cea mai usoara si clar nu e cazul de discutat aici.

Banuiesc ca ma incadrez la art 111 pct 4 dar exista o contradictie avand in vedere ca eu sunt singura parte vatamata dar in acelasi timp si faptuitor - legea ma pedepseste ca ma vatamez singura?

Din cate stiu, ca sa mi se retina permisul, ar fi trebuit sa provoc vatamarea corporala a altei persoane nu a mea, iar acea persoana ar fi avut nevoie de ingrijiri medicale pe parcursul catorva zile. Din punctul meu de vedere se putea solutiona totul pe cale amiabila, ok eu imi iau amenda si repar cealalta masina si toata lumea e in regula si mai putina birocratie / alergatura.

Oricum intrebarea mea este daca mi se poate retine permisul avand in vedere ca eu sunt singura parte vatamata.

Va multumesc
Ultima modificare: Luni, 16 Mai 2011
AncaTX, utilizator
Nu cunoaste nimeni constatatrile politistilor , deci un rapuns ferm in privinta retinerii permisului nu vi se poate da.
In principiu , daca veti fi considerata vinovata conform prevederilor aratate mai sus , este posibil acest lucru.
facand abstractie de starea faptica si considerand ca sunt vinovata de producerea accidentului exista baza legala care sa le permita sa-mi ia permisul avand in vedere ca m-am vatamat singura?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Oug nr. 146 din 4 noiembrie 2008, pentru modificarea art. 111 din oug nr. 195/2002 onu84 onu84 Buna seara! Imi poate spune cineva daca ''ORDONANTA DE URGENTA nr. 146 din 4 noiembrie 2008 pentru modificarea art. 111 din Ordonanta de urgenta a Guvernului ... (vezi toată discuția)
Prelungire dovada badita badita am avut un accident rutier pe trecerea de pietoni si partea vatamata are ingrijire medicala 15 zile.pana in prezent am fost de cateva ori la partea vatamata si ... (vezi toată discuția)
Dovada fara drept de conducere !? Szili Nagy Szili Nagy Am savarsit fapta mentionata la art 334 al 1. Ce dovada trebuia sa primesc, cu sau fara drept de conducere? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)