avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 371 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... calculul taxei notariale pt mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

calculul taxei notariale pt mostenire

Am mostenit 5000 de metrii patrati de teren intravilan, de la tatal meu decedat acum 4 luni. E inca teren viran undeva la marginea orasului. Cu titlu informativ mi s-a spus ca ar valora cam 50 EU metrul patrat. Cum se calculeaza taxa notariala si eventual cam la ce suma s-ar ridica? Am inteles ca nu trebuie sa platesc impozit si nici taxa de timbru daca succesiunea se rezolva in mai putin de un an...
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 17:52, 12 Octombrie 2011
Varianta optima pentru dvs. ar fi sa mergeti la mai multe birouri notariale si sa solicitati informatii privind costul complet al mostenirii dvs. Impozit pe mostenire nu veti plati, potrivit codului fiscal, intrucat realizati dezbaterea mostenirii mai devreme de 2 ani de la deschiderea ei, insa onorariile notarilor difera de la unul la altul, astfel incat un raspuns complet nu il vom putea da.
Pentru transmisiunea dreptului de proprietate si a dezmembramintelor acestuia cu titlul de mostenire nu se datoreaza impozit, daca succesiunea este dezbatuta si finalizata in termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. In cazul nefinalizarii procedurii succesorale in termenul prevazut mai sus, mostenitorii datoreaza un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.

Onorariul notarial se plateste in momentul incheierii dezbaterii succesiunii si se calculeaza in functie de valoarea declarata de parti la Notar pentru masa succesorala.
In speta, la valoarea din mesaj ar cam fi de platit la notar o taxa in valoare de 9800 lei, cu tva.

Daca sunteti cel putin 2 mostenitori, mergeti pe varianta instantei de judecata; in cadrul procesului, veti incheia o tranzactie si veti obtine o hotarare judecatoreasca care are valoare de titlu de proprietate. Costurile sunt mai mici.
In principiul daca dezbateti succesiunea in termenul de acceptare expresa de 6 luni, nu plati impozit.In schimb, referitor la valoarea "declarata de parti", notarul nu taxeaza la ceea ce declarati dvs. decat in cazul in care suma este mai mare decat valoarea sa de expertiza, pe care este obligat sa o faca publica la cererea clientului.
Alte taxe notariale pentru dezbaterea succesiunii:
- 17,85 lei- verificare succesiune defunct catre INFONOT;
- 23,8 lei- verificare succesiune defunct catre ARHIVA SUCCESORALA;
- onorariu- se calculeaza dupa o grila de in functie de suma.
Nu inteleg, ce informatie e asta... "se calculeaza dupa o grila"? Da ceva la acre sa se raporteze omul sau spune-i ca nu avem cum sa-i spunem aceste informatii.
Nu dam informatii care nu spun si nu ajuta la nimic...

Ca sa nu spun ca e total falsa chestiunea cu termenul de 6 luni de acceptare expresa... Nu are de-a face una cu alta... Scrie in Codul fiscal cand si ce se impoziteaza. Si impozitele nu sunt din cele care "nu se platesc in principiu"... Cand spunem asa ceva ii si aratam omului daca exista derogari, ceva...
Ii cerem informatii suplimentare ca sa ne formam o idee...
:(

Alte discuții în legătură

Taxa de succesiune!!! 26Mihaela 26Mihaela Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: Tatal meu a decedat in 2006 si a ramas o garsoniera pe numele lui si as vrea sa fac succesiunea ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire luculus luculus Buna ziua As dori sa aflu un pret aproximativ pentru o dezbatere de mostenire. Valoarea mostenirii este de cca. 100.000 lei (apartament 2 ... (vezi toată discuția)
Taxe pe mostenire corinana corinana Buna ziua Trebuie sa-mi fac succesiunea dupa decesul tatalui meu si as vrea sa va intreb ce taxe se platesc la o succesiune. Bunurile ar fi un teren agricol, ... (vezi toată discuția)