avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxe pe mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxe pe mostenire

Buna ziua
Trebuie sa-mi fac succesiunea dupa decesul tatalui meu si as vrea sa va intreb ce taxe se platesc la o succesiune. Bunurile ar fi un teren agricol, o cota parte dintr-un apartament si cateva depozite bancare. Va rog sa-mi spuneti toate taxele (impozit, onorarii notariale, etc) si cuantumul lor - in procente - pe care trebuie sa le platesc pentru fiecare. De la deces nu au trecut decat vreo 4 luni (inteleg ca dupa doi ani cresc impozitele). Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 09:36, 15 Iulie 2016
Aceste taxe nu vi le poate comunica decat notarul public competent in dezbaterea succesiunii. Cert este ca veti plati impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale, onorariul notarului calculat tot la valoarea masei succesorale precum, daca este cazul si aveti intabulare pe imobile, taxa de intabulare a Certificatului de mostenitor care este de 0,15% din cota parte sau din valoarea bunului mostenit.
Valoarea masei succesorale se calculeaza in functie de studiul de piata imobiliar care il au notarii publici.
In concluzie adresati va unui notar pentru a va face calculele cu exactitate. Nu sunt tarife fixe deci variaza de aceste studii si de notar.
Competent este notarul de pe raza judecatoriei unde tatal dvs a avut ultimul domiciliu. Trebuie sa mergeti cu certificatul de deces, actele de stare civila ale mostenitorilor, actele de proprietate, certificate fiscale pe bunuri , certificat fiscal pe persoana fizica eliberat de ANAF, doi martori care l-au cunoscut pe defunct.
Joha a scris:

(...) certificat fiscal pe persoana fizica eliberat de ANAF.


Este vorba despre certificat fiscal pentru defunct iar eliberarea de catre ANAF a acestui certificat se face in baza unei cereri si imputerniciri facute de catre notar pentru unul dintre mostenitori.

Nu cunosc daca ANAF elibereaza certificatul fiscal anterior depunerii actelor pentru dezbaterea mostenirii fara procura notariala, doar la simpla solicitare a mostenitorului si in baza certificatului de deces .
Nu procura este o simpla adresa. Insa asta este un demers ulterior punerii pe rol al dosarului succesoral de catre notarul public. Am informat in mare cam de ce are nevoie succesibilul pentru a se solutiona dezbaterea succesiunii prin eliberarea unui certificat de mostenitor. Orice demers se face inauntrul dosarului pus pe rol de notarul public.
:yes:Asa este, o adresa pentru eliberarea certificatului fiscal si nu o procura. un fel de imputernicire pentru ridicarea certificatului de la ANAF.
Am vrut doar sa mentionez faptul ca certificatul fiscal respectiv este pentru defunct si nu pentru persoana fizica mostenitori iar mostenitorii vor face un drum la ANAF dupa deschiderea succesiunii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune vlad george vlad george buna ziua-am fost 7 frati din care am mai ramas 5 in viata,pentru dezbaterea succesiunii urmeaza sa ne prezentam la notariatul din judetul respectiv in termen ... (vezi toată discuția)
Cat costa o succesiune? mitach mitach Buna ziua.In 2005 bunicul meu a decedat.Succesiunea nu a fost facuta inca.As vrea sa va intreb cam la ce sume se ajunge cu o succesiune? Poate imi mai dati un ... (vezi toată discuția)
Succesiune costelmacovei costelmacovei buna ziua va rog sa-mi spuneti care sunt pasii pentru a face succesiunea a 6 ha de pamant mentionez ca parintii nu mai sunt in viata de multi ani iar ... (vezi toată discuția)