avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Taxa de succesiune!!!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Taxa de succesiune!!!

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Tatal meu a decedat in 2006 si a ramas o garsoniera pe numele lui si as vrea sa fac succesiunea acesteia.Mama si tatal meu nu au fost casatoriti legitim.Am aflat ca tatal meu mai are o fiica din prima casatorie,care are in jur de 37 ani,eu avand 28 de ani.Garsoniera a fost luata in 1997,cand eu eram in clasa a 7-a.Eu si mami am ingrijit de tati pana cand a decedat,suferind de diabet si pareza.Sora aceasta a mea are vreun drept?Tati i-a platit pensie alimentara pana la majorat.Fiica tatalui meu nu a locuit niciodata cu noi si nu am cunoscut-o pana acum.Care este procedura legala,etapele pe care sa le urmez pentru a dezbate taxa de succesiune?Stiind ca garsoniera este in jud Gorj,la Rovinari si are in jur de 22 metri patrati,va rog sa-mi ziceti la cat s-ar ridica cheltuielile, fie prin notariat,fie prin judecatorie si care dintre ele este mai avantajoasa si mai rapida?
Avand in vedere ca nu exista o sotie, mostenirea se imparte 1/2 dvs. si 1/2 surorii vitrege paterne.

Dezbaterea succesiunii are loc la un birou notarial din localitatea de domiciliu a defunctului. Taxele difera de la notar la notar si la care se adauga impozitul de 1%.

Pentru inceput informati-va sora vitrega de faptul ca tatal este mort si poate aveti noroc si nu are pretentii la mostenire.
Ultima modificare: Duminică, 23 Octombrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
In primul rand mama dvs nu are vocatie succesorala la mostenirea lasata de tatal dvs nefiind casatoriti. In al doilea rand sora dvs vitrega ca sa aiba drept la mostenire dupa Tata trebuia sa accepte mostenirea in termenul de optiune succesorala, sa o accepte expres prin declaratie notariala sau tacit facand acte si fate de administrare a bunurilor din masa succesorala, altfel este considerata straina de succesiune. Repunerea in termenul de optiune succesorala se face de catre instanta si oe motive intemeiate, nu a cuniscut decesul tatalui dvs.
Deschideti procedura succesorala la notarul public de pe raza judecatoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu. Veti plati un impozit de 1% pe valoarea bunurilor din masa succesorala pentru ca decesul a avut loc peste termenul de 2 ani.
Asta cam adevarat.... Avand in vedere situatia dvs si nestiind pretentiile sorei dvs vitrege.
In ce priveste cheltuielile in afara de plata impozitului , daca mostenirea va fi dezbatuta pe cale notariala nu se pot spune exact cheltuielile deoarece bunul imobil se evalueaza dupa o grila de expertiza imobiliara proprie pentru fiecare Camera a Notarilor Publici. In speta dvs CNP Craiova.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Timpul in care se poate face o ...succesiune mihaiene68 mihaiene68 Dupa un deces ,care este perioada in care se poate deschide o succesiune ?,ce pasi presupune acest lucru ?, (vezi toată discuția)
Tatăl meu, care m-a abandonat de mic, a decedat. am vreun drept la moștenire, și dacă da, care e procedura? ocsi2015 ocsi2015 Bună ziua Am aflat de curând ca tatăl meu a decedat ( el fiind în altă localitate,si am fost abandonat de mic) doar o singura data ne-am intalnit si ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune cdimofte cdimofte Parintii mei au diortat cand eu aveam cateva luni. Tatal meu s-a recasatorit si din aeasta casatorie a rezultat o fata. El a murit in urma cu 4 luni. Sotia lui ... (vezi toată discuția)