Buna ziua,
Am fost implicat intr-un accident si as dori un sfat. Imprejurari:
- inaintam pe Stefan pe linia de tramvai cu 40-50km/h, in dreapta mea fiind 3 benzi auto foarte aglomerate. Intre linia de tramvai si benzile auto era linie continua, pe care nu am calcat-o insa, eu intrand pe linia de tramvai mai in spate intr-o intersectie. Ghinionul meu ca nu cunosteam un paragraf din art. 103: daca sunt mai mult de doua benzi auto, nu ai voie pe linia de tramvai
- la un moment dat rasare din dreapta, dintre celelalte masini un autoturism pe care l-am lovit in coltul fata stanga, cu coltul fata dreapta al masinii mele. Distanta a fost prea mica (~5m) ca sa evit coliziunea, desi am franat la maxim si am virat stanga
- doar dupa ce m-am dat jos din masina am putut vedea de unde aparuse. Venea de pe o strada laterala din dreapta, perpendiculara pe Stefan si vroia sa faca stanga.
Abaterea mea am descris-o mai sus, abaterile lui sunt:
- a facut stanga, desi avea voie doar dreapta
- a calcat linia continua dintre cele 3 benzi auto si linia de tramvai
- nu a acordat prioritate (daca venea tramvaiul sau vreo masina de politie, salvare, o lua si mai rau)
- a intrat usor pe contrasensul celor 3 benzi auto, fiind la 2m de axul strazii laterale in momentul coliziunii
Cum nu am putut sa ne intelegem asupra culpei la fata locului, proprietara celeilalte masini, aflata pe locul din dreapta, a cam simulat vatamarea pentru a atrage politia la fata locului. Odata dusa la spital a fost eliberata, avand doar 3-4 contuzii usoare, in special de la centura. Astfel cazul a fost catalogat "cu victime", politia nu s-a pronuntat asupra culpei, a notat doar abateriile fiecaruia in procesul verbal ( art 57 la celalalt sofer si art 103 la mine) si a intocmit dosar penal ce urmeaza a fi solutionat de un procuror. Pe procesul verbal eu sunt trecut pe pozitia a doua la abateri. Politistul mi-a mai spus ca pentru art 103 se ia doar amenda si puncte, iar pentru 57 se suspenda permisul.
Politistul a mai precizat ca probabil procurorul va da NUP, "victima" neavand rani grave. Dupa cate stiu "victima" nu a mers la medicul legist si nu are intentia de a da in judecata pe nimeni.
Intrebarea mea este una simpla: legal vorbind exista posibilitatea unei remize? Sau trebuie obligatoriu sa aleaga un vinovat, sa zicem pe cel cu abateri mai multe si mai grave?
Asta m-ar ajuta sa iau o decizie legata de repararea masinii. Daca se decide culpa comuna, as opta pentru indreptarea carosieriei si nu inlocuirea elementelor.
Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns:
ContSters206995 , utilizator
00:07, 6 Ianuarie 2012