ma puteti ajuta cumva cu unele indrumari in privinta "regimului juridic" al activitatilor multinationalelor numite "team building"?
cum as putea sa ma documentez in privinta unor aspecte juridice elementare privind team building-urile si relatia de munca?
Timpul petrecut in TB este "timp de lucru", "delegatie" sau ce?
Un accident petrecut in TB poate fi accident de munca?
Un comportament nepotrivit al salariatilor in TB poate fi abatere disciplinara?
Este salariatul un prepus al angajatorului pe durata TB?
Poate fi neparticiparea salariatilor la TB o incalcare a cim?
Unde se incadreaza in acest peisaj fimele contractate de angajator care organizeaza astfel de activitati (firmele de training).
Orice aspecte care sa ma indrume sunt binevenite (este un topic pe care nu m-am priceput sa il gasesc in doctrina).
Nu cred ca in prezent putem vorbi despre un "regim juridic" al activitatii de team building...aceasta este o activitate voluntara, chiar daca este organizata de catre o companie pentru salariatii sai...intrucat participarea nu este obligatorie, timpul petrecut in team building nu poate fi considerat timp de munca si in consecinta nu se aplica nici sanctiunile si nici celelate dispozitii legale ce guverneaza relatia angajator-angajat.
Multumesc pentru raspuns.
Am observat si eu ca nu putem vorbi de "regim juridic", de accea am si pus formularea in ghilimele. Poate in viitor (unul mai indepartat) ...
Detaliere: In cazul in care aceste activitati se intampla in zilele lucratoare din saptamana, iar salariatii primesc salariul ca si cand ar fi lucrat, sau ca si cand ar fi in delegatie, considerati ca tot nu se aplica disp comune din dr. muncii.?
Cine este responsabil pentru un accident petrecut la "mers pe carbuni incinsi" (de ex.)?
Sau de un accident de masina catre/dinspre locatie?
In alta linie de idei, cine plateste mobilierul distrus accidental intr-o cabana de un participant la TB? (si in baza caror temeiuri? eu inteleg asa: angajatorul plateste cabanei - contractul civil de inchiriere, dar salariatul - angajatorului in ce baza?).
Plus ca, din cate stiu eu, prevederi privind TB exista prin regulamentele interne ale acstui gen de companii.
Imi cer scuze ca insist, dar ma aflu intr-un gol juridic si as vrea tare mult sa ma lamuresc/orientez.
Poate are cineva experiente in domeniu (national sau international) si o poate impartasi.
Da, chiar daca TB are loc in timpul saptamanii consider ca nu se aplica prevederile specifice relatiei angajator-angajat si angatul nu poate fi considerat in aceasta perioada prepusul iar angajatorul comitentul, astfel incat sa se angajeze acest tip de raspundere.
Consider ca in cazul in care un angajat a deteriorat un bun sau a produs un accident, acesta va raspunde pentru fapta proprie in temeiul art. 998-999 C.civ.
Accidentele produse nu pot fi considerate accidente de munca deoarece nu s-au produs in legatura cu activitatea salariatului.
In cazul in care in Regulamentul de Ordine Interioara sau intr-ul alt tip de regulament care a fost adus la cunostinta angajatilor exista reglementari in ceea ce priveste aceasta activitate de TB se vor aplica acesta.