avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... problema la inregistrare CCM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

problema la inregistrare CCM

Buna Ziua. Sunt reprezentant al salariatilor la o firma cu multi angajati. Dupa discutarea si aprobarea CCM conform noului Cod al Muncii, urma ca acesta sa fie inregistrat la ITM. Deoarece unul dintre ceilalti reprezentanti este plecat din tara si nu a putut semna, am fost la ITM pentru a ma interesa de ce anume se poate face pentru a rezolva problema cu inregistrarea. Domnul inspector a declarat ca o sa inregistreze CCM-ul si ca urmeaza ca atunci cand colegul va reveni din strainatate sa semneze si el. Dar la final, a mai cerut un document privind paritatea partilor semnatare, si, in acelasi timp, o mica favoare: sa-i divulg informatii confidentiale din domeniul de activitate al firmei. I-am explicat ca asta nu o sa se poata, si ca urmeaza sa transmit cererea dansului catre superiori, lasandu-i pe acestia sa decida mai departe. pe parcursul zilei am rezolvat problema privind partile semnatare si l-am sunat sa intreb daca ii pot duce documentele. mi-a spus clar si raspicat ca nu am de ce sa ma duc la dansul decat in cazul in care am si celelalte informatii. As vrea sa aud o parere avizata privind:
- in cazul in care nu semneaza toti reprezentantii, se poate inregistra CCM-ul? firma are peste 400 de angajati, 8 reprezentanti ai salariatilor si doar unul nu a semnat.
- conduita profesionala a inspectorului ITM (se numeste cumva in vreun fel ce a facut dansul?)
- ce se poate face mai departe: se poate schimba inspectorul de munca? un numar de inregistrare mi l-a dat, dar refuza acum sa-mi dea cele doua copii dupa CCM pana in momentul in care ii voi duce ceea ce il intereseaza.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:24, 12 Mai 2011
Art. 146 din Legea nr.62/2011 prevede :
(1) Contractele colective de munca nu vor fi inregistrate daca:
a) partile nu au depus dosarul in conformitate cu prevederile art. 143 alin. (2);
b) nu sunt semnate de catre organizatii sindicale care reprezinta mai mult de jumatate din totalul angajatilor din sectorul sau grupul de unitati pentru care s-a negociat contractul;
c) reprezentantul oricarei parti care a participat la negocieri, nu a fost de acord cu oricare dintre clauzele contractului si acest fapt a fost consemnat in procesul-verbal de negociere.
(2) La nivel de unitate, contractul colectiv de munca va fi inregistrat fara semnatura tuturor partilor numai in cazul in care partea semnatara care reprezinta angajatii acopera mai mult de jumatate din totalul angajatilor.

Sesizati ANFP sau Inspectia Muncii ori Ministerul Muncii in legatura cu atitudinea acelui inspector de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccm adrianabresug adrianabresug am dus CCM la fortele de munca si nu mi l-au primit sub pretextul ca unitatea este nominalizata intr-un nivel de ramura sau grup de angajatori in perioada ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca- negociere esuata adrianaispas adrianaispas In institutia noastra negocierea contractului colectiv de munca se face intre directorul general si reprezentantii oamenilor muncii ( 3 persoane). In momentul ... (vezi toată discuția)
Procedura inregistrare ccm bvr bvr Buna ziua! Puteti, va rog, sa-mi spuneti care este procedura de inregistrare a contractului colectiv de munca? Mentionez ca s-a semnat la nivelul unei ... (vezi toată discuția)