avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... reziliere cu daune interese?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

reziliere cu daune interese?

.
Ultima modificare: Marți, 7 Iulie 2009
avb_grup, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters53762 , utilizator 22:20, 8 Iulie 2008
Intrucat litigiul poarta intre o societate comerciala si o persoana fizica va avea caracterul unui litigiu comercial, deci pentru inceput va trebui sa incercati o conciliere directa in temeiul art. 720 indice 1 din Codul de procedura civila (daca nu ati facut deja acest pas). Ulterior il veti putea chem in judecata solicitand rezilierea cu daune interese, dat fiind faptul ca, potrivit legisl. romanesti, contractul este legea partilor.
Conf. art 371 indice 1 alin 1 C pr civ, obligatiile se executa in natura si in principiu de bunavoie. Conf art 371 indice 2 C pr civ, in caz de necesitate acerstea se pot executa si pe cale silita. In cazul in care executarea ( chiar silita ) nu mai este posibila, creditorul are dreptul la despagubiri adica la executarea obligatiei prin echivalent.

Executarea prin echivalent a obligatiei reprezinta raspunderea civila contractuala care nu poate fi angajata decat daca : debitorul a fost pus in intarziere sau este de drept in intarziere. In cazul obligatiilor de a da a si a face, punerea in intarziere se realizeaza prin notificare sau prin cerere de chemare in judecata ( art 1079 C civ ), afara de cazul cand debitorul este de drept in intarziere- in cazurile anume determinate prin lege, cand scrie in contract expres ca debitorul va fi in intarziere la implinirea termenului, fara a fi necesara notificarea, cand obligatia nu putea fi indeplinita decat intr-un timp determinat ce debitorul a lasat sa treaca si in cazul in care debitorul a incalcat obligatia de a nu face.

De asemenea trebuie sa fie indeplinite conditiile raspunderii civile contractuale ( fapta ilicita a debitorului; prejudiciul cauzat creditorului; legatura de cauzalitate dintre fapta ilicita si prejudiciu; vinovatia debitorului-care este presupusa pana la proba contrarie -1082 C civ-1083 C civ ).

Despagubirile pot fi daune interese compensatorii ( pt pagubele create prin neexecutarea obligatiei sau executare necorespunzatoare ) si moratorii ( pt pagubele cauzate prin intarzierea in executarea obligatiilor ).

Daunele moratorii nu inlocuiesc executarea in natura a obligatiilor deci se pot cumula cu aceasta dupa cum se pot cumula si cu daunele interese compensatorii atunci cand debitorul nu executa contractul in natura sau il executa cu intarziere.

In cazul obligatiilor de a da o suma de bani, daunele interese nu pot fi decat sub forma daunelor moratorii pt ca nu poate da nastere la daune compensatorii ( ar fi de fapt executarea insesi a obligatiei ).

Debitorul este exonerat de raspunderea contractuala numai daca probeaza ca neexecutarea provine dintr-o cauza straina ce nu poate sa-i fie imputata ( art 1082, teza finala C civ) ori forta majora sau caz fortuit.Deci exista o prezumtie care nu poate fi rasturnata decat in cazurile de mai sus.

Daunele interese cuprind atat pierderea efectiva cat si beneficiul nerealizat.

Debitorul nu raspunde decat pt daunele prevazute sau previzibile( cu exceptia dolului )

Succes!
.
Ultima modificare: Marți, 7 Iulie 2009
avb_grup, utilizator
Concilierea o puteti face si prin mediere.Puteti sa il chemati la un birou de mediator de pe raza orasului resedinta de judet sau alt birou din alta localitate unde exista un birou de mediator,urmand procedura medierii in prezenta unei persoane autorizate,neutre si impartiale.In urma unui acord pozitiv,acesta are caracter executoriu,in caz contrar daca nu ajungeti la un acord pozitiv va puteti adresa instantei competente urmand procedura de judecata
Pentru a contacta un mediator dati pe Google pur si simplu Birou de mediator,luati legatura cu acesta si veti intra in posesia mai multor informatii despre procedura medierii,care va asigur va fi in avantajul dvs.
E clar ca nu ati ales un locator tocmai confortabil.
Dar ce puteti face:
- fie plecati si aveti motive de reziliere pt neindeplinirea obligatiilor contractuale si tb sa va calculati pierderile : imbunatatiri spatiu, imagine si celelalte cheltuieli pt proces, avocat, etc. Pe care se poate sa nu le puteti recupera: daca castigati procesul si obtineti daunele pe care le doriti , a doua faza este executarea pe care dupa cat de "suparat" e proprietarul sigur veti ajunge cu executorul la usa lui, numai sa aveti ce sa executati.
- a doua varianta este cam ce va costa ca sa ramaneti: "pierderile" la apa, electricitate, etc. Tb sa va protejati investitia si sa va impuneti putin, amenintati cu penalul, cu procesele, cu prietenii, faceti ceva. Faceti putina galagie.
Vedeti la Electrica poate puteti sa va puneti contor pe spatiul inchiriat. Va citez: "noi toti platim fara facturi si chitante". Intrebare: de ce stati la mana proprietarului?
Contorul de apa e clar ca va " fura". Nu mai platiti apa, pana nu-l schimba. Solicitati acte pt contor, certificat de garantie. Solicitati firmei care l-a instalat sa-i faca o verificare. Sau mergeti in instanta si prin ordonanta solicitati obligarea proprietarului la inlocuirea contorului prin firma specializata si dvoastra sa fiti de fata.
Actionati putin in forta fiindca e clar ca-l doare-n spate de notificarile dvoastra.
Luptati putin.
Ultima modificare: Marți, 8 Iulie 2008
ContSters53762, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obiect contract dacmoto dacmoto In cazul unui contract avand ca obiect executia si finalizarea de lucrari, daca executantul si-a indeplinit cu intarziere obligatia, poti sa ceri despagubiri ... (vezi toată discuția)
Un sfat va rog paul_2008 paul_2008 Contract de vanzare- cumparare incheiat intre doua societati comerciale. La termenul de livrare convenit, cumparatorul nu vine sa-si ridice marfa. Termenul ... (vezi toată discuția)
Penalitati aandrra aandrra in comercial, penalitatile pot fi mai mari ca debitul? parca exista o ordonanta care interzoce inserarea unor asemenea clauze in contracte.. ma poate cineva ... (vezi toată discuția)