avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Concediu de odihna
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Concediu de odihna

De cate zile de concediu(odihna) beneficiaza functionarul public cu vechime de 5 luni?
In Codul Muncii-Lg.nr.53/2003,republicata, se stipuleaza la art.140,alin.(1) doar durata minima...20 de zile lucratoare.Concret,pt.vechimea de 5 luni,cate zile i se cuvin functionarului?
Iar in cazul unor evenimente deosebite(ex.nunta)cate zile i se cuvin in plus?
La art.147,alin.(1),acelasi Cod al Muncii se precizeaza doar dreptul de a avea zile libere platite,insa nu si numarul acestora.
In ce lege se prevede acest lucru?
Va multumesc anticipat!


Cel mai recent răspuns: cri_secret_ina , utilizator 23:31, 7 Iunie 2011
In cadrul acelorasi articole pe care le-ati precizat aveti si raspunsul:

Art. 140. - (1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihnã anual se stabileste prin contractul colectiv de muncã aplicabil, este prevazuta in contractul individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata într-un an calendaristic.
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

Art. 147. - (1) In cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna.
(2) Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
HG 250/1992 (inca in vigoare) privind concediile de odihna acordate salariatilor din administratia publica... spune ca salariatii cu pana in 10 ani vechime in munca au dreptul la un concediu anual de 21 de zile lucratoare, iar cei cu mai mult de 10 ani vechime in munca primesc 25 de zile lucratoare de concediu.
Acelasi act normativ prevede concediile pentru evenimente familiale deosebite:
- casatoria salariatului: 5 zile;
- nasterea sau casatoria unui copil: 3 zile;
- decesul sotului sau al unei rude pana la gradul II a salariatului: 3 zile.
:thumbup:Multumesc pt.raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata concediului de odihna Dorina Miclescu Dorina Miclescu Din anul 2010 sotul meu are un rest de concediu de odihna de 16 zile, iar in anul 2011 nu a avut concediu de odihna deoarece tot anul a fost in concediu ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna minim IoanNicolae IoanNicolae Buna ziua, Concediul de odihna conform Codului Muncii in vigoare este de minim 20 zile lucratoare / an, proportional cu durata efectiv lucrata. \"Art. ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna deceneu deceneu cum pot afla formula de calcul si criterile de acordare a concediului de odihna pt norma intreaga si jumatate de norma ?salariat pe perioada nedeterminata (vezi toată discuția)