avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata concediului de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata concediului de odihna

Din anul 2010 sotul meu are un rest de concediu de odihna de 16 zile, iar in anul 2011 nu a avut concediu de odihna deoarece tot anul a fost in concediu medical(in urma unei operatii).Incepand cu 1 martie 2012 a depus dosarul de pensionare pe caz de boala.La incetarea CIM, are dreptul la plata acestor zile de concediu de odihna neefectuate? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:49, 22 Martie 2012
Da..conform codului muncii la incetarea CIM sau plecare din unitate ori efectueaza concediu ori ii se plateste integral.
Dreptul ramas din 2010 trebuie platit de firma, de asemenea dreptul de CO aferent perioadei ian-mar 2011. In ceea ce priveste perioada mar-..., parerile sunt impartite majoritatea considera ca pentru perioada de CM nu se datoreaza CO; eu personal consider ca si pentru perioada de CM se datoreaza CO.
Mai jos aveti prevederile legale:
Art. 140. - (1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
Art. 141. - (4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Codul Muncii
Codul Muncii a fost republicat in 18.05.2011 ... astfel, articolele au primit o noua numerotare ...

Art. 145
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.


Art. 146
(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Ca sa nu mai deschid alt topic , am cotract cu o societate pe drepturi de autor, programul de lucru este de 6 ore zi (plus sambata si duminica o data la doua saptamani ) in luna Mai am un eveniment in familie( cununia civila, religioasa, s.a.m.d), am dreptul in a cere 5 zile de concediu pentru acest eveniment asa cum face referire :
Art. 152. [zile libere plătite]
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Acest articol se aplica si la cei care au contract pe drepturi de autor ?

Contractele privind drepturile de autor nu sunt supuse prevederilor Codului Muncii ... prin urmare, nu puteti beneficia de asa ceva sub incidenta acelor prevederi din ccm aplicabil angajatorului sau din reg.intern al acestuia si privesc acordarea de zile libere plătite in cazul unor evenimente familiale deosebite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de concediu si plata concediului de odihna popflorincozmin popflorincozmin Buna ziua 1.Va rog sa ma lamuriti in privinta indemnizatiei de concediu si plata concediului de odihna neefectuat. Angajatorul a incheiat cu angajatul un ... (vezi toată discuția)
Concediu cristinablazs cristinablazs buna ziua, as avea o intrebare legata de concediu de odihna...in 7.12.2012 am revenit la munca din CCC(2ani) si as dorii sa stiu dupa cat timp as putea sa ... (vezi toată discuția)
Zile libere pentru casatorie clodete clodete Buna ziua, 1.Cate zile libere are un salariat pentru casatorie? Mentionez ca firma nu are un contract colectiv de munca pe un unitate semnat. 2. Zilele de ... (vezi toată discuția)