Buna ziua
1.Va rog sa ma lamuriti in privinta indemnizatiei de concediu si plata concediului de odihna neefectuat.
Angajatorul a incheiat cu angajatul un contract individual de munca pe perioada determinata de un an. Ulterior acest contract s-a prelungit pentru inca o perioada de 2 luni. In tot acest timp, angajatul nu a beneficiat de concediu de odihna. Dupa incetarea CIM salariatul poate beneficia si de plata indemnizatie de CO si de plata concediului neefectuat? Sunt doua notiuni distincte sau nu?
2. Angajatul poate beneficia de o zi libera platita conform art. 152 din Codul muncii pentru a se deplasa in alta localitate in vederea efectuarii de analize medicale?
Art. 152
(1) In cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna.
(2) Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
2. Asadar nu spune de o zi sau mai multe ci spune ca acestea sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
3. Indemnizatia pentru CO este suma care se plateste pentru zilele de CO efectuate (nu exista si notiunea de "plata concediului de odihna" care sa se plateasca in plus, pe langa indemnizatia pentru CO.
4. La data incetarii unui contract individual de munca (CIM).angajatorul este obligat sa compenseze in bani zilele de conecdiu de odihna cuvenite si neefectuate pana la data incetarii CIM.
5. Din Codul muncii:
Art. 146
...
(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
SECTIUNEA 1
Concediul de odihna anual si alte concedii ale salariatilor
Art. 144
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Art. 145
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
Art. 146 (4) Compensarea în bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai în cazul încetarii contractului individual de munca.