avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile libere pentru casatorie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile libere pentru casatorie

Buna ziua,
1.Cate zile libere are un salariat pentru casatorie? Mentionez ca firma nu are un contract colectiv de munca pe un unitate semnat.
2. Zilele de concediu de odihna pe anul 2014 pana cand se pot acorda?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:49, 18 Decembrie 2014
1.Zilele libere se acorda de catre angajator, conform prevederilor din CCM sau regulamentul intern. Daca nu sunt prevazute, atunci nu se acorda.

Codul muncii:

ART. 152
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

2. Zilele de concediu de odihna aferente anului 2014 se pot efectua pana la sfarsitul anului 2015.

Codul muncii:

ART. 146
(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

clodete a scris:

Buna ziua,
1.Cate zile libere are un salariat pentru casatorie? Mentionez ca firma nu are un contract colectiv de munca pe un unitate semnat.
....

Chiar daca nu are ccm la nivel de unitate, zilele libere plătite pentru casatorie se pot acorda si in baza principului libertatii de vointa contractuala (prin negociere cu angajatorul).

art.278 C.mun.
(1) Dispoziţiile prezentului cod se întregesc cu celelalte dispoziţii cuprinse în legislaţia muncii şi, în măsura în care nu sunt incompatibile cu specificul raporturilor de muncă prevăzute de prezentul cod, cu dispoziţiile legislaţiei civile.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna pentru evenimente familiale deosebite getutz getutz buna seara.va rog frumos,as vrea sa stiu,daca se poate,la cate zile de concediu de odihna platite am dreptul in cazul decesului tatalui meu.in contractul ... (vezi toată discuția)
Plata concediului de odihna Dorina Miclescu Dorina Miclescu Din anul 2010 sotul meu are un rest de concediu de odihna de 16 zile, iar in anul 2011 nu a avut concediu de odihna deoarece tot anul a fost in concediu ... (vezi toată discuția)
Acordare zile libere in cazul decesului bunicilor jacquelline jacquelline Buna seara! Am urmatoarea intrebare: din cate stiu Codul muncii prevede acordarea unui anumit nr. de zile libere pentru decesul bunicilor. In cazul in care ... (vezi toată discuția)