avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acordare zile libere in cazul decesului bunicilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acordare zile libere in cazul decesului bunicilor

Buna seara!

Am urmatoarea intrebare: din cate stiu Codul muncii prevede acordarea unui anumit nr. de zile libere pentru decesul bunicilor. In cazul in care evenimentul a avut loc in timp ce eram in concediu de odihna, mai pot solicita intreruperea concediului de odihna si acordarea acelor zile libere? In cazul in care nu se poate, pot beneficia de acele zile in alta perioada? Cate zile libere se acorda?
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Ianuarie 2014
jacquelline, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:42, 6 Octombrie 2014
Singura prevedere din Codul Muncii referitoare la zilele libere platite este aceasta:

ART. 152
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.


Daca angajatorul dvs. a prevazut acordarea de astfel de zile libere platite in regulamentul intern sau s-a negociat in CCM, daca exista, atunci in acelasi document se stabilesc care sunt evenimentele familiale si cate zile se acorda pentru fiecare dintre ele.
@ jacquelline

1. Codul Muncii nu a reglementat niciodata asa ceva .

2. Concediu de odihna nu se poate intrerupe decat pentru situatii de genul : concediu medical, forta majora etc.

3. Acordarea in alta perioada nu ar f posibila , chiar daca legea nu se refera la asa ceva. scopul si finalitatea acordarii unor astfel de zile este pentru a participa la acele evenimente.
Daca angajatorul nu are prevazut asa ceva, zile libere pentru evenimente speciale dar cnf Codului Muncii (art 152) salariatul are dreptul, asta inseamna ca angajatorul este obligat sa le mentioneze in ROI? chiar daca stabileste 1 zi libera pt casatorie, 1 zi libera pt casatorie copil, 1 zi pt deces?
De asemenea, zilele libere legale trebuie si acestea trecute in Roi sau e suficient ca ele se regasesc in Codul muncii?
1. Asa cum se prevede in Codul Muncii, evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

in acest caz, angajatorul are posbilitatea de la le insera in ccm aplicabil sau in reg.intern al acestuia.

2. Zilele de sarbatoare legala in care se lucreaza si care sunt mentionate in legislatia muncii nu mai sunt necesare sa fie mentionate in reg.intern.

Deci angajatorul este sau nu este obligat sa le insereze si sa le si acorde? In Codul muncii zice ca angajatul are dreptul, deci, fiind un drept ar trebui onorat, nu? Angajatorul poate sa stabileasca de la sine putere nr de zile libere?
Ultima modificare: Luni, 6 Octombrie 2014
rrramor, utilizator

Alte discuții în legătură

Zile libere deces. B. Ionela B. Ionela Se beneficiaza de o zi libera in cazul decesului unui bunic? (vezi toată discuția)
Prevederea concediilor pt.evenimente familiale in roi Jurist TM Jurist TM Este obligatoriu sa cuprind in Regulamentul de ordine interioara al societatii reglementari privind concediile speciale, sau pot acorda aceste concedii numai ... (vezi toată discuția)
Zile libere la casatoria angajatului puicuta puicuta Un angajat care se casatoreste la cate zile libere platite are dreptul ? Mentionez ca in ccm nu este prevazut aceasta situatie (vezi toată discuția)