avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... zile libere la casatoria angajatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

zile libere la casatoria angajatului

Un angajat care se casatoreste la cate zile libere platite are dreptul ? Mentionez ca in ccm nu este prevazut aceasta situatie
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:39, 20 Martie 2015
la 5
1. Daca nu se prevede asa ceva in CCM aplicabil unitatii sau in Regulamentul interna unitatii angajatorul nu are obligatia sa va acorde zile libere platit pentru casatorie.

2. In aceasta situatie puteti sa luati cateva zile din concediul de odihna.
multumesc
Buna ziua,
Angajatorul este obligat sa acorde astfel de zile libere platite, conf art 152 alin 1 CM. Faptul ca nu a stabilit evenimentele familiale si numarul de zile care se acorda, prin RI sau CCM, nu il scuteste de obligatie.
Cred ca o casatorie, un deces sau nasterea unui copil sunt evenimente familiale deosebite si impun acordarea de zile libere platite. Mai mult ca sigur si instanta de judecata va aprecia in acest sens, de aceea va sugerez sa il actionati in instanta daca nu beneficiati de dreptul dvs.
1. Problema este ca acest articol spune:

Art. 152
(1) In cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna.

(2) Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

2. Asadar ajungem tot la CCM, Reg. intern si lege (care nu exista decat pentru bugetari).

Alte discuții în legătură

Am două întrebări: legislația română oferă 5 zile libere ... Herbert Amagdalinei Herbert Amagdalinei Am două întrebări: legislația română oferă 5 zile libere cand cineva se căsătorește... pot sa imi iau liber acele 5 zile exact la data căsătoriei ... (vezi toată discuția)
Acordare zile libere in cazul decesului bunicilor jacquelline jacquelline Buna seara! Am urmatoarea intrebare: din cate stiu Codul muncii prevede acordarea unui anumit nr. de zile libere pentru decesul bunicilor. In cazul in care ... (vezi toată discuția)
Zile libere căsătorie copil Tati Ana Tati Ana Se casatoreste fica soției ,am și eu dreptul la zile libere? (vezi toată discuția)