avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act de domatie copil minor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act de domatie copil minor

Buna, Sunt o mamica care doreste sa lase mostenire,copilului inca minor,( sa-l donez sau sa gasesc o modalitate legala) apartamentul bun propriu achizitonat inainte de casatorie. Pot sa donez/las mostenire, apartamentul in conditiile in care este ipotecat la banca pentru o suma de 20.000 euro ??!! In cazul in care este posibila aceasta tranzactie, as dori sa stiu daca exista cumva o clauza de tipul " drept de uzufruire al mamei pana la moarte".....sau ceva de genul "mama nu poata sa fie data afara din casa pana la moarte ". Unde ar trebui sa m-a interesez si de unde sa incep, si cat ar costa realizarea acestei dorinte ....Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:26, 14 Mai 2011
nu puteti face asta decat dupa achitarea imprumutului, pt ca banca nu va fi de acord.
apoi, daca sotul dvs plateste rate alaturi de dvs, are si dansul un drept de creanta.
prin testament daca ii lasati copilului, daca dvs decedati inaintea sotului, acesta e mostenitor rezervatar al dvs
am inteles! o sa incerc sa achit imprumutul....sper sa reusesc si sa ridic ipoteca de pe el! apoi, sotul ....da teoretic are drept de creanta doar ca eu platesc ratele la acest apartament.......pot sa fac un act notarial prin care sotul sa renunte la acest drept de creanta?
art. 965 alin. 2 C. civ. prevede expres că „nu se poate face renunţare la o succesiune nedeschisă”

Interdictia se refera la pactele incheiate cu privire la elementele unei succesiuni nedeschise, adica asupra patrimoniului unei persoane care este inca in viata. Pactul poate avea ca obiect fie intreaga universalitate succesorala, fie o cota-parte din aceasta, fie un anume bun.
Este indiferent daca afecteaza sau nu rezerva succesorala

Din formularea imperativa a textului art.965 alin.2 C. civ. („nu se poate face…”), rezulta neindoielnic faptul ca sanctiunea atrasa de nerespectarea prohibitiei este nulitatea absoluta a pactului.
Prin exceptie de la regula interdictiei pactelor asupra succesiunilor viitoare, Codul civil contine cateva exceptii:
- instituirea contractuala, atat cea facuta prin contractul de casatorie (art. 933 C. civ.), cat şi cea facuta in timpul casatoriei, care fiind revocabila ad nutum (art. 937 alin.1 C. civ.), chiar daca nu este prevazuta de lege, nu contravine principiilor art. 965 alin. 2 C. Civ;
- donatia-partaj, ingaduita de art. 795 C. civ., prin care ascendentii pot imparti inca din timpul vietii cu titlu de drepturi succesorale intre descendentii lor bunurile pe care le detin la momentul actului, chiar daca atribuie drepturi actuale descendentilor donatari, constituie totuşi un pact succesoral asupra unei succesiuni viitoare prin faptul ca implica renuntarea descendentilor-donatari de a cere raportul succesoral;
- clauzele societare in societatile civile sau de persoane prin care se stipuleaza continuarea societatii cu asociatii ramaşi in viata sau cu moştenitorii acestora (art.1526 C. civ.).
Prin acest pact se reglementeaza in avans soarta drepturilor in societate ale asociatului predecedat;
- renuntarea anticipata la dreptul de a cere reductiunea unei liberalitati consimtite de de cujus

(Din `Drept civil. Succesiuni si testamente`, Dan Chirica)
Ultima modificare: Vineri, 13 Mai 2011
bianca.bonnie, utilizator
dupa ridicarea ipotecii , il donati sau vindeti cui doriti, sotul nu se poate opune
v-ar fi de ajutor sa va dea o declaratie prin care sa recunoasca ca nu a contribuit la plata ratelor. va foloseste la un eventual partaj cu sotul
da....asa este ....nu vreau sa se atinga de acel apartament ....nu vreau sa fiu pesimista, dar in viata nu se stie niciodata ...in cazul unui partaj ....sotul va cere drept de creanta din apartament....si nu este corect......si apoi sunt destule bunuri pe care le-am facut in timpul casatoriei si nu ar avea nevoie de acel apartament( dar cu cat ai mai mult cu atat vrei mai mult) Din punctul meu de vedere , renunt la tot ce este facut impreuna dupa casatorie ...vreau casuta mea ( acum locuim intr-o vila....etc...) si semnez ca renunt la tot doar ca el sa renunte la acel apartament. Este asigurarea copilului meu in cazul unui divort sau ....moartea mea. Nu stiu ce va mai mosteni copilasul meu in cazul in care sotul nu mai detine proprietati pe numele lui sau va vinde tot ....(este cazul sotului -tatal lui nu dat nimic...nu-i pasa )

Alte discuții în legătură

Imparteala de ascendent emiliamaria emiliamaria Va rog sa ma lamuriti in ce situatie se foloseste aceasta procedura? (vezi toată discuția)
Drept civil - transfer de proprietate mina89 mina89 As dori sa trec pe numele meu(nepot), casa, anexe si teren intravilan proprietate a bunicului meu, el avand doar un singur copil ( tatal meu) care a renuntat ... (vezi toată discuția)
Mostenire - succesiune k27lau k27lau In anul 2007, eram casatorit si am achizitionat impreuna cu fosta sotie un apartament prin credit ipotecat. In anul 2011, am divortat, de comun acord, nu am ... (vezi toată discuția)