As dori sa trec pe numele meu(nepot), casa, anexe si teren intravilan proprietate a bunicului meu, el avand doar un singur copil ( tatal meu) care a renuntat la mostenire.
Va rog sa mi spuneti cum trebuie sa procedez, pentru a deveni unic proprietar.
Daca bunicul traieste, atunci va poate face acte de vanzare-cumparare pentru toate bunurile sau donatie.
Daca bunicul a decedat, mergeti la notar sa dezbateti succesiunea, tatal dvs. da declaratie de renuntare si atunci il veti mosteni; in certificatul de mostenitor emis de notar vor fi enumerate toate acele bunuri si va fi eliberat pe numele dvs.
Bunicul traieste. Care este ce a mai usoara cale de parcurs : vanzare cumparare sau donatie? In cazul donatiei ce pasi trebuie sa urmez ? Multumesc mult!
Atunci tatal nu a renuntat la mostenire caci pactul supra unei mosteniri nedeschise este interzis! Sa va doneze si tatal sa fie declarant in actul de donatie. Donatia este scutita de impozit intre rude pana la grad 3.
Da, pactul asupra unei succesiuni viitoare este nul.
Dar, declaraţia din cuprinsul actului de donaţie de mai sus nu este şi ea un pact asupra unei succesiuni viitoare? Eu zic că este. Declarantul nu poate renunţa la dreptul său asupra rezervei atîta vreme cît succesiunea nu este deschisă.
Presupun că faceţi o analogie între semnarea actului de donaţie (în calitate de declarant) şi semnarea de către ceilalţi descendenţi a actului de înstrăinare către un alt descendent cu rezerva uzufructului sau sarcina unei rente viagere sau în schimbul întreţinerii. Numai că, în acest din urmă caz, semnarea de către acel descendent a actului are altă semnificaţie. Descendentul semnatar al actului nu se declară de acord cu transmisiunea cu titlu gratuit, renunţînd astfel la dreptul de a cere rezerva (fapt care ar constitui un pact asupra viitoarei succesiuni), ci atestă, prin semnătura sa, caracterul oneros al transmisiunii, ceea ce îl împiedică, ulterior deschiderii succesiunii, să invoce prezumţia de gratuitate.
Nu am găsit nicăieri în cuprinsul codului civil (nici în cel vechi, nici în cel nou) o prevedere similară în ceea ce priveşte semnarea actului de donaţie de către unul dintre descendenţi, semnare care să-l împiedice ulterior (după deschiderea succesiunii) să invoce dreptul la rezerva succesorală.
Prevederea din art.1091(4) NCC (Prezumția operează numai în favoarea descendenților, ascendenților privilegiați și a soțului supraviețuitor ai defunctului, dacă aceștia nu au consimțit la înstrăinare) sunt de strictă interpretare şi nu pot fi extinse asupra actului de donaţie.
Cam aşa văd eu lucrurile, şi am convingerea că nu greşesc.
Va asigur ca nu am facut nicio confuzie cu art 1091 CC. In practica intr o asemenea speta cand exista un singura mostenitor rezervatar , in speta copilul, si se face act de donatie de la bunic la nepot, vine si descendentul direct ca declarant si martor asistent la donatie, nefiind asimilata declaratia acestuia cu un pact asupra unei mosteniri nedeschise.
Mostenire
pedrosolitar
Bunica fostei mele sotii a donat casa si tot ce avea unui nepot de verisoara, exluzand-o pe fiica si nepoata ei. In situatia data ce se poate face? (vezi toată discuția)