avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum e cel mai bine sa faca parintii mei cu un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum e cel mai bine sa faca parintii mei cu un apartament

suntem 3 surori,iar parintii mei vor sa imi treaca mie apartamentul ca dupa moartea lor sa nu vina surorile sa imi ceara despagubire
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 21:25, 10 Ianuarie 2017
Cea mai benefică variantă este VÂNZARE-CUMPĂRARE cu contract/clauză de întreținere.
Când va fi timpul, veți putea dovedi astfel ca ați plătit apartamentul către părinți prin cheltuielile de întreținere a nevoilor lor până la moarte.
`
Dar nici așa nu veți scăpa de pretențiile celorlalte 2 surori.
`
Citiți mai multe în acest topic cu subiect identic: www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Luni, 9 Ianuarie 2017
Dapix, utilizator
multumesc pt raspuns
dar daca imi face un contract de vanzare cumparare simplu?nu e mai bine ?sa nu mai poata surorile sa vina cu pretentii?la una i.a cumparat o garsoniera dar nu mai vrea sa recunoasca ca au luat.o ai mei spune ca a luat.o cu banii de pe nunta,la care parintii nostri au fost,i.au facut botezul si motul la nepot, sora mijlocie mai trebuie despagubita dar mai avem o casa la tara si niste terenuri si eu as renunta la ele in favoarea lor
Ar fi posibil un partaj de ascendent, fie prin donatie, fie prin testament, daca spuneti ca mai sunt si alte bunuri in proprietatea parintilor. In acest fel, nu se mai poate pune problema reductiunii liberalitatilor excesive chiar daca valoarea bunurilor lasate fiecaruia dintre descendenti difera, daca nu se incalca rezerva succesorala.
In speta data, ar putea sa va doneze apartamentul dumneavoastra, casa de la tara uneia dintre surori iar terenurile celeilalte surori. Ar fi indicat sa stati de vorba cu un notar, daca parintii sunt de acord sa faca aceasta imparteala. Notarul va poate prezenta in amanunt efectele fiecareia dintre variante ( donatie sau testament).
Partajul de ascendent
Art. 1.160 Subiecte Ascendenţii pot face partajul bunurilor lor între descendenţi.
Art. 1.161 Forme
(1) Partajul de ascendent se poate realiza prin donaţie sau prin testament, cu respectarea formelor, condiţiilor şi regulilor prevăzute de lege pentru aceste acte juridice. (2) Partajul realizat prin donaţie nu poate avea ca obiect decât bunurile prezente.
Art. 1.162 Cuprins Dacă în partajul de ascendent nu au fost cuprinse toate bunurile moştenirii, bunurile necuprinse se vor partaja conform legii.
Art. 1.163 Ineficacitate
(1) Este lovit de nulitate absolută partajul în care nu s-au cuprins toţi descendenţii care îndeplinesc condiţiile pentru a veni la moştenire, fie în nume propriu, fie prin reprezentare succesorală. (2) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică partajului în care nu a fost inclus un descendent care vine la moştenire prin reprezentare succesorală, însă a fost cuprins acela pe care îl reprezintă. (3) Dacă prin partajul de ascendent se încalcă rezerva succesorală a vreunui descendent sau a soţului supravieţuitor, sunt aplicabile dispoziţiile privitoare la reducţiunea liberalităţilor excesive.
Contractul de vânzare-cumpărare(simplu) este foarte bun, cu condiția să nu pună nici un fel de clauză, cum ar fi uzufruct viager, întreținere......
Un astfel de contract(simplu) nu mai poate fi atacabil, deoarece apare subscripția în 3 ani de la vânzare, iar părinții poate vor mai trăi câțiva ani buni după efectuarea tranzacției.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impartire de bunuri ale parintilor cu acordul acestora, intre frati laposiiuliu laposiiuliu Sper sa ma puteti ajuta cu un sfat.. Parintii mei detin o casa si un apartament.. Ei doresc ca sa treaca casa pe numele fratelui meu deoarece el deja ... (vezi toată discuția)
Donatie sau testament? aselajusto aselajusto buna , am un apartament lasat de la parinti mei care ,inca traiesc nu am bani sa fac intabulare sau contract de vanzare cumparare , cum as putea sa procedez ... (vezi toată discuția)
Drept civil - transfer de proprietate mina89 mina89 As dori sa trec pe numele meu(nepot), casa, anexe si teren intravilan proprietate a bunicului meu, el avand doar un singur copil ( tatal meu) care a renuntat ... (vezi toată discuția)