avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1260 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Negociere CCM la nivel de unitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Negociere CCM la nivel de unitate

La o societate comercală cu 1500 de salariaţi sunt constituite două sindicate. Primul sindicateare 1200 de membri iar cel de al doilea 15 membri. Conform Lg.62/2011 ( care abrogă Lg.130/1996 privind CCM) sindicatul cu 15 membri mai poate participa la negocierea CCM la nivel de unitate? Vă pun această întrebare deoarece Lg.130/1996 îi permitea acest lucru dacă făcea dovada că era afiliat la o organizaţie sindicală reprezentativă.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:24, 13 Mai 2011

Potrivit Legii nr.62/20011, un sindicat este reprezentativ la nivel de unitate numai daca indeplineste urmatoarele conditii:
a) au statut legal de sindicat;
b) au independenta organizatorica si patrimoniala;
c) numarul de membri ai sindicatului reprezinta cel putin jumatate plus unu din numarul angajatilor unitatii.

In speta, cel de-al doilea sindicat nu mai indeplineste condtiile de reprezentativitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reprezentativitate sindicat adinutza.2008 adinutza.2008 Am depus la judecatorie cererea impreuna cu toate documentele cerute de lege pentru infiintarea unui sindicat, insa mi s-a spus ca pot depune si cererea de ... (vezi toată discuția)
Reprezentativitate (sindicat) mb_mihaela mb_mihaela la inceputul negocierilor CCM la nivel de unitate (25 aprilie) am facut dovada ca sintem reprezentativi ca Sindicat dupa Lg130/1996, am inceput negocierile, ... (vezi toată discuția)
Sindicat la nivel național... sau ce? cri5tian cri5tian Cum se pot organiza membrii unei categorii profesionale (barmani-ospătari) pentru a-și apăra interesele? Înființează un sindicat. Bun. Și ... (vezi toată discuția)