Evaluarera imobilului ramine valabila, insa taxele si impozitele neachitate, precum si majorarile aferente constituie sarcini ale succesiuni care revin mostenitorilor. Consider ca in urma numeroaselor demersuri intreprinse ar trebuii solicitat un certificat de vacanta succesorala pentru a rezolva si problema taxelor si impozitelor neplatite.
Multumesc pt raspuns.Dar mai am o nelamurire.Dosarul de executare silita ,respectiv prima somatie a fost emisa in 06.09.2006.In data de 07.06.2007 am reluat procedurile si s-a emis o noua somatie,actualizata.Intrebare: dreptul statului asupra mostenirilor vacante este valabila in cazul meu? si ce este certificatul de vacanta succesorala?deja impozitele se prescriu la sfarsitul anului si nu stiu cum sa procedez.Se pot imputa de catre organele de control aceste sume,pentru faptul ca nu am reusit sa le incasez?(sunt functionar public)Multumesc.
somatie actualizata nu exista , eventual ati somat accesoriile aferente debitului principal care le genereaza.
in dosarul de executare silita despre care faceti referire trebuie urmate toate caile legale de urmarire si incasare a creantelor, iar daca toate acestea sunt intocmite cu respectarea legilor in materie de executare silita nimeni nu va poate imputa sumele neincasate.
mult succes:) un alt functionar
somatie actualizata-am adunat trim.IV 2006 si trim. I 2007 impozitul datorat pe cladirea respectiva,inclusiv accesoriile,pentru ca doream sa organizam licitatia .si sa ne recuperam debitul.Se dorea ,la momentul respectiv,ca suma rezultata din vanzare sa o depunem la o banca,in eventualitatea ca peste ani va aparea un mostenitor.( la momentul respectiv se faceau presiuni pentru a vinde cladirea) Am reusit sa evitam licitatia ,dar ne-am ...blocat.Acum se doreste trecerea imobilului in proprietatea institutiei.Se poate? multumesc
Potrivit dispozitiilor art. 680 C. civ., „in lipsa de mostenitori legali sau testamentari, bunurile lasate de defunct trec in proprietatea statului”. Conform acestui text de lege, statul culege mostenirile ramase in desherenta, adica fara succesori care sa le poata culege, intrucat la data deschiderii mostenirii fie nu exista nici un succesor legal sau testamentar in viata, fie succesorii legali in viata la data deschiderii succesiunii sunt cu totii nerezervatari si au fost exheredati total de defunct, fie succesorii legali sau testamentari in viata renunta la mostenire sau sunt nedemni cu totii.
Constatarea faptului ca o succesiune este vacanta se face, de regula, prin eliberarea unui certificat de vacanta succesorala de catre notarul public de la locul deschiderii mostenirii. In acest sens, art. 85 din Legea nr. 36/1995 privind notarii publici si activitatea notariala precizeaza ca „in lipsa mostenitorilor legali sau testamentari, la cererea reprezentantului statului, notarul public constata ca succesiunea este vacanta, eliberand certificat de vacanta succesorala, dupa expirarea termenului legal de acceptare a succesiunii”. Declararea vacantei succesorale se va face cu citarea de catre notar a autoritatii publice ce urmeaza a prelua succesiunea (art. 75 alin. 3 din Legea nr. 36/1995). Pana la eliberarea certificatului de vacanta succesorala, notarul poate incredinta administrarea provizorie a bunurilor succesorale unui curator desemnat cu incunostiintarea autoritatii publice care urmeaza sa preia succesiunea (art.73 alin.3 din Legea nr. 36/1995).
Constatarea existentei succesiunii vacante si a componentei acesteia poate fi facuta insa si de catre instanta de judecata direct in cadrul procesului intentat de un tert succesiunii pentru stabilirea unui element pasiv al acesteia .
Vacanta succesorala poate fi constatata oricand, fara limita in timp, indiferent daca acesta se face de notar sau de instanta de judecata.
Certificatul de vacanta succesorala poate fi anulat in conditiile in care poate fi anulat si certificatul de mostenitor (art. 88 din Legea nr. 36/1995), daca ulterior eliberarii acestuia apare un mostenitor legal sau testamentar al defunctului care revendica succesiunea.