avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cumparare apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cumparare apartament

salut ! , am si eu o intrebare. in blocul in care stau avem un apartament al carui proprietar a murit iar urmasi nu sunt in tara si are foarte multe datorii, intrebare este: daca se poate vinde apartamentul daca urmasii nu mai sunt in tara si nu se mai stie nimic de ei ? daca se poate vinde cum se vinde apartamentul ,la licitatie, de catre cine ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:16, 15 Iulie 2008
daca mostenitorii nu revendica mostenirea, atunci aceasta se declara vacanta si revine statului.
In nici un caz nu pot vecinii sa vanda acel apartament.
Potrivit dispozitiilor art. 680 C. civ., „in lipsa de mostenitori legali sau testamentari, bunurile lasate de defunct trec in proprietatea statului”. Conform acestui text de lege, statul culege mostenirile ramase in desherenta, adica fara succesori care sa le poata culege, intrucat la data deschiderii mostenirii fie nu exista nici un succesor legal sau testamentar in viata, fie succesorii legali in viata la data deschiderii succesiunii sunt cu totii nerezervatari si au fost exheredati total de defunct, fie succesorii legali sau testamentari in viata renunta la mostenire sau sunt nedemni cu totii.

Constatarea faptului ca o succesiune este vacanta se face, de regula, prin eliberarea unui certificat de vacanta succesorala de catre notarul public de la locul deschiderii mostenirii. In acest sens, art. 85 din Legea nr. 36/1995 privind notarii publici si activitatea notariala precizeaza ca „in lipsa mostenitorilor legali sau testamentari, la cererea reprezentantului statului, notarul public constata ca succesiunea este vacanta, eliberand certificat de vacanta succesorala, dupa expirarea termenului legal de acceptare a succesiunii”. Declararea vacantei succesorale se va face cu citarea de catre notar a autoritatii publice ce urmeaza a prelua succesiunea (art. 75 alin. 3 din Legea nr. 36/1995). Pana la eliberarea certificatului de vacanta succesorala, notarul poate incredinta administrarea provizorie a bunurilor succesorale unui curator desemnat cu incunostiintarea autoritatii publice care urmeaza sa preia succesiunea (art.73 alin.3 din Legea nr. 36/1995).
Constatarea existentei succesiunii vacante si a componentei acesteia poate fi facuta insa si de catre instanta de judecata direct in cadrul procesului intentat de un tert succesiunii pentru stabilirea unui element pasiv al acesteia .
Vacanta succesorala poate fi constatata oricand, fara limita in timp, indiferent daca acesta se face de notar sau de instanta de judecata.

In lipsa de mostenitori, apartamentul va intra in proprietatea statului - autoritatea publica locala, in a carei raza se afla apartamentul - , acestia il pot vinde sau inchiria.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita imobil fara mostenitori DELIA DELEANU DELIA DELEANU Buna ziua. Ma bucur ca am descoperit acest forum interesant.Am si eu o problema si nu reusesc sa o rezolv.Deci,o persoana detine un imobil intr-o alta ... (vezi toată discuția)
Mostenirea vacanta Rapeanu  Mihaela Gianina Rapeanu Mihaela Gianina Care este procedura privind destinatia bunurilor si veniturilor beneficiarilor, dupa decesul beneficiarilor a caror rude nu sunt cunoscute, in vederea ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral dupa fostul sot defunct bms bms Doamna E. si sotul a cumparat din fondul locativ de stat un apartament, in 1992, contractul prevedea plata in rate catre proprietar adica catre primarie. In ... (vezi toată discuția)