avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce se întâmplă dacă, după decesul unei persoane, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce se întâmplă dacă, după decesul unei persoane, nimeni nu deschide succesiunea?

O persoana a decedat si a avut in posesie un apartament. Nimeni nu deschide succesiunea. Ce se intimpla cu apartamentul daca nimeni nu spune nimic, nici cei indreptatiti la succesiune, nici cei care mai locuiesc acolo?

Exista vreo cale prin care statul, prin vreo institutie a sa (sau altcineva, persoana sau institutie), sa se sesizeze de la sine si sa se activeze succesiunea in mod automat sau altfel?

Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 12 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, statul preia proprietatea bunurilor fără stăpân.
Discuțiile pot insa fi lungi...
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu. Nimeni nu se seziseaza de la sine.
Daca mostenitorii nu doresc dezbaterea mostenirii, lucrurile raman asa, in plop.
Multumesc foarte mult.

Daca la adresa respectiva va locui in continuare copilul vitreg al fostului proprietar - copil care nu are drept de mostenire - timp de 10 ani si plateste facturile/impozitele, va putea la sfirsitul acestor 10 ani sa ceara proprietatea prin uzucapiune? (el are un testament in favoarea tatalui sau natural, care a mai fost casatorit o data, casatorit a doua oara cu proprietara imobilului (mama vitrega), dar, cum tatal a decedat primul, am inteles ca acest testament este caduc).

As mai avea 2 intrebari, va rog frumos:

- daca, in acest timp de 10 ani, o ruda a celui decedat revendica mostenirea, cel care a stat acolo si a platit facturile si impozitele isi poate recupera banii in vreun fel? este el vinovat in vreun fel - din pdv legal - daca locuieste acolo si plateste in mod onest facturi/impozite? poate fi dat in judecata sau si, mai rau, sa pateasca ceva? Incalca vreo lege?

- este posibil ca statul sa omita - din neatentie sau lipsa de interes/informatii sau din orice alt motiv - sa preia acea proprietate, daca nimeni nu spune/nu face nimic. In principiu, se poate presupune ca statul poate sa nu afle ca un posibil mostenitor nu a preluat succesiunea, nu?

Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 12 Februarie 2018
dan_2018, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poate locui acolo fara probleme. Foloseste spatiul, ii plateste taxele si il intretine, deci nu poate revendica nimic de la un alt eventual mostenitor care va aparea. Daca apare vre-un mostenitor, acesta trebuie sa dovedesca ca este mostenitor si sa faca actele de mostenire. Doar dupa ce are aceste acte poate cere evacuarea prin proces sau doar verbal prin buna intelegere. Uzucapiunea este de 10, 20 si 30 de ani. E bine sa consulte un avocat specializat in asa ceva, dar doar cand are macar 10 ani. Daca statul isi primeste impozitele nu o sa afle niciodata ca adevaratul proprietar a decedat - informatizarea la noi e ca si inexistenta.
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Mostenirea vacanta Rapeanu  Mihaela Gianina Rapeanu Mihaela Gianina Care este procedura privind destinatia bunurilor si veniturilor beneficiarilor, dupa decesul beneficiarilor a caror rude nu sunt cunoscute, in vederea ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament fam.panait fam.panait salut ! , am si eu o intrebare. in blocul in care stau avem un apartament al carui proprietar a murit iar urmasi nu sunt in tara si are foarte multe datorii, ... (vezi toată discuția)
Executare silita imobil fara mostenitori DELIA DELEANU DELIA DELEANU Buna ziua. Ma bucur ca am descoperit acest forum interesant.Am si eu o problema si nu reusesc sa o rezolv.Deci,o persoana detine un imobil intr-o alta ... (vezi toată discuția)