Buna ziua, as dori si eu un raspuns competent la urmatoarea problema.
As dori sa inchei asigurarea obligatorie pentru locuinta si proprietarul locuintei(respectiv mama mea) a decedat in 2007.
Firma de asigurari a spus ca trebuie sa o trec pe ea pe polita ca proprietar al locuintei, dar nu mi se pare corect din punct de vedere juridic..........Mentionez ca dupa deces nu am facut succesiunea, singurii mostenitori fiind fratele meu si cu mine.In prezent locuim in aceasta locuinta in care am locuit impreuna cu mama mea.
As dori sa stiu nu pot incheia eu , ca mostenitoare, aceasta polita si sa trec ca beneficiari pe fratele meu si pe mine.
asiguratorul incheie polita de asigurare a imobilului pe numele proprietarului. daca mama dvs a detinut aceasta calitate si a decedat, dvs si fratele ar fi trebuit sa dezbateti succesiunea, astfel incat fiecare dintre dvs sa poata culege partea de mostenire ce i se cuvine dupa mama defuncta. atunci, asiguratorul poate face polita de asigurare in baza actelor de proprietate ale imobilului si a certificatului de mostenitor. asadar, clarificati situatia juridica a mostenirii si apoi imputati asiguratorului ca nu doreste sa incheie un contract de asigurare cu un potential proprietar, care nu si-a clarificat situatia juridica a proprietatii pe care o revendica.
Nu cred ca pot fi obligata sa dezbat succesiunea,care de altfel implica un cost financiar destul de ridicat, pentru ca un asigurator sa imi incheie o polita de asigurare.Si oricum este o aberatie ca un om decedat in 2007 sa poata incheia o polita in 2011.Eu am un formular de la primarie din care rezulta ca unicii mostenitori ai apartamentului suntem doar noi doi,ca descendenti ai defunctei.
Este o situatie particulara de aceea am si cerut ajutor, Normal ca daca am fi dezbatut mostenirea nu mai era mama proprietar si ar fi fost o situatie ideala .Multumesc oricum..............
Ba cred ca e sunteti obligata sa dezbateti succesiunea pentru ca numai in felul acesta puteti deveni si de drept, nu numai de fapt PROPRIETARI. Nu credeti ca intradevar e o aberatie ca un decedat sa obtina venituri si sa-si poata plati impozitul la casa? Acum vorbind serios, chiar trebuie sa dezbateti succesiunea. Nici o alta hartie primita de nici unde nu tine loc de certificat de mostenitor, cu care sa mergeti apoi sa inregistrati bunurile sau parti din ele , pe numele dumneavoastra.
Pt a incheia o asigurare asupra unui bun trebuie sa existe un interes intre cel ce incheie asigurarea si bunul respectiv. In cazul de fata dreptul de proprietate asupra locuintei. Din cauza asta nu va poate face asigurarea pt ca lipsind actul de succesiune nu puteti fi proprietari pe locuinta respectiva. Din cate cunosc dezbaterea succesiunii nu mai costa atat de mult si ar trebui facuta pt ca veti avea multe incurcaturi cu casa si cu tot ce este legat de ea.