avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... c pr. c. sau lege?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

c pr. c. sau lege?

In ce art este trecut ca reclamantul trebuie sa justificecalitatea procesuala pasiva ( a paratului) prin indicarea obiectului cererii si a motivelor pe care se intemeiaza pretentia sa?va multumesc
Cel mai recent răspuns: aser , utilizator 12:26, 15 Mai 2011
Intrucat reclamantul este acela care declanseaza procedura judiciara,lui ii revine obligatia de a justifica atat calitatea sa procesuala cat si calitatea procesuala a paratului. Aceasta obligatie isi are temeiul in art. 112 Cod Procedura Civila,care prevede ca cererea de chemare in judecata trebuie sa cuprinda printre alte elemente,obiectul precum si motivele de fapt si de drept pe care se intemeiaza pretentia reclamantului.
Art. 112 CPC.
Cererea de chemare in judecata va cuprinde:
1. numele, domiciliul sau resedinta partilor ori, pentru persoanele juridice, denumirea si sediul lor, precum si, dupa caz, numarul de inmatriculare in registrul comertului sau de inscriere in registrul persoanelor juridice, codul fiscal si contul bancar. Daca reclamantul locuieste in strainatate, va arata si domiciliul ales in Romania, unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul;
2. numele si calitatea celui care reprezinta partea in proces, iar in cazul reprezentarii prin avocat, numele acestuia si sediul profesional;
3. obiectul cererii si valoarea lui, dupa pretuirea reclamantului, atunci cand pretuirea este cu putinta.
Pentru identificarea imobilelor se va arata comuna si judetul, strada si numarul, iar, in lipsa, vecinatatile, etajul si apartamentul, sau, cand imobilul este inscris in cartea funciara, numarul de carte funciara si numarul topografic;
4. aratarea motivelor de fapt si de drept pe care se intemeiaza cererea;
5. aratarea dovezilor pe care se sprijina fiecare capat de cerere.
Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cati parati sunt, mai mult cate o copie de pe fiecare inscris, pentru instanta; copiile vor fi certificate de reclamant ca sunt la fel cu originalul.
Se va putea depune si numai o parte dintr-un inscris privitor la pricina, ramanand ca instanta sa dispuna, la nevoie, infatisarea inscrisului in intregime.
Daca inscrisurile sunt scrise in limba straina sau cu litere vechi, se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte.
Cand reclamantul voieste sa-si dovedeasca cererea sau vreunul din capetele cererii sale, prin interogatoriul paratului, va cere infatisarea in persoana a acestuia.
Cand se va cere dovada cu martori, se va arata numele si locuinta martorilor;
6. semnatura.
dar eu am chemat gresit paratul. In baza carei legi trebuia sa constate instanta ca paratul nu are capacitate procesuala de falosinta?
In baza Codului de procedura civila ...:)
VA ROG,FREEELIS ,CE ART DIN COD ?

Alte discuții în legătură

Rolul activ al instantei lotuss lotuss In ce art. se prevede ca instanta in virtutea rolului sau activ ar trebui sa puna in discutia partilor capacitatea lor procesuala ? (vezi toată discuția)
Exceptie ovidiu7 ovidiu7 doresc sa aflu ce inseamna fiecare -exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta,si -exceptia lipsei calitatii procesuale pasive Ele se suprapun ... (vezi toată discuția)
Capacitati procesuale aser aser Care este legatura intre capacitatea de folosinta si capacitatea de exercitiu pentru persoane juridice.Primariile au capacitate de exercitiu ?pot fi in ... (vezi toată discuția)