avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... c pr. c. sau lege?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

c pr. c. sau lege?

In ce art este trecut ca reclamantul trebuie sa justificecalitatea procesuala pasiva ( a paratului) prin indicarea obiectului cererii si a motivelor pe care se intemeiaza pretentia sa?va multumesc
Cel mai recent răspuns: aser , utilizator 12:26, 15 Mai 2011
C.proc.civ. – Cartea II procedura contencioasă – Titlul I – Părţile – art.41 prevede că “orice persoană care are folosinţa drepturilor civile poate să fie parte în judecată”.
Deci de unde putea sti instanta ca primaria nu are folosinta drepturilor civile ci municipiu prin primar ?!daca primaria numai la recurs a invocat exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta ?

Comunele, oraşele, municipiile, judeţele sunt persoane juridice de drept public (conform art. 19 din Legea nr. 215/2001) şi pot sta în justiţie prin reprezentanţii lor legali, anume primarii (art. 67 alin. 1 din Legea nr. 215/2001.
Primariile sunt aparat tehnic, fara capacitate de folosinta sau exercitiu.

Art. 87 alin. (1) pct. 1 C. pr. civ.
Vor fi citati:
1. statul, judetul, comuna si celelalte persoane juridice de drept public, in persoana capului autoritatii la contenciosul sediului central al administratiei respective sau, in lipsa de contencios, la sediul administratiei;
Spuneti ca primariile nu au capacitate de folosinta sau exercitiu.Dar eu am avut intii un proces cu primaria si l-a pierdut ;nu a spus nici instanta nici primaria ca nu are capacitate de folosinta sau exercitiu asa ca procesul si-a urmat calea pina la incheiere.Deoarece Dispozitia emisa de primarie,asa cum a fost obligata prin Hotararea de la primul proces a fost partial nesatisfacatoare am intentat al doilea proces;nu era normal sa cred ca prebuie chemata ca parat tot primaria !?de unde puteam banui ca e incorect ?!dar in mod absurd la APELUL l-a facut municipiu,nu primaria ;nu am observat acest lucru nici eu nici instanta si apelul a decurs asa.Pierzin apelul ,acum de abea acum primaria face recurs si invoca exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta .Ce parere aveti ?nu e abuz?nu e o incalcare a legilor acest comportament al primariei? cum sa ma apar ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rolul activ al instantei lotuss lotuss In ce art. se prevede ca instanta in virtutea rolului sau activ ar trebui sa puna in discutia partilor capacitatea lor procesuala ? (vezi toată discuția)
Exceptie ovidiu7 ovidiu7 doresc sa aflu ce inseamna fiecare -exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta,si -exceptia lipsei calitatii procesuale pasive Ele se suprapun ... (vezi toată discuția)
Capacitati procesuale aser aser Care este legatura intre capacitatea de folosinta si capacitatea de exercitiu pentru persoane juridice.Primariile au capacitate de exercitiu ?pot fi in ... (vezi toată discuția)