avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie catre copil din afara casatoriei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie catre copil din afara casatoriei

Ce valabilitate juridica ar avea un act de donatie catre un copil din afara casatoriei,din partea tatalui aflat in proces de separare cu mama,aceasta din urma avind tutela celor doi copii legitimi ai cuplului si carora nu li s-a donat nimic in compensatie.Actul de donatie se refera la un teren pe care tatal il avea in momentul incheierii casatoriei,acesta mai avind inca 2 terenuri mostenite si o casa construita cu credit bancar contractat de ambii soti pe terenul donat de parintii sotului. Mamei ce i s-ar cuveni in caz de partaj? :">
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 10:19, 15 Mai 2011
Daca terenul este bun propriu il poate dona fara probleme. Sotia are dreptul la jumatrate din casa construita in timpul casatoriei cit si la terenul dfonat de parintii sotului daca nu se specifica in actul de donatiue ca este donat numai sotului
pompagiu a scris:

Actul de donatie se refera la un teren pe care tatal il avea in momentul incheierii casatoriei


Daca il avea, atunci este bun propriu al celui care il avea si NU va face obiectul partajului cu actuala sotie. (mai pe romaneste: ca sa impartim ceva trebuie sa avem ceva in comun, altminteri n-avem ce-mparti). Fac obiect al partajului intre soti doar bunurile dobandite in comun/in timpul casatoriei, nu si cele pe care unul/fiecare le avea inainte de casatorie ori cele pe care unul din soti le-a dobandit prin mostenire ori le-a primit NUMAI el prin donatie.

Daca il avea, atunci il are si il va avea (n-are legatura cu divortul si partajul) si poate/va putea sa faca ce VREA cu acest bun: il poate vine, il poate dona etc.
Mai departe, putem intra in discutii despre raportul donatiilor si reductiunea liberalitatilor excesive (daca va fi cazul - iar acest lucru se va putea aprecia in concret la momenttul mortii donatorului. Pana atunci se pot face ...scenarii).
Ultima modificare: Duminică, 15 Mai 2011
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietate virgildicu1975 virgildicu1975 O proprietate imobiliară obţinută prin donaţie de la părinţi poate fi contestată? Donaţia are un statut juridic inferior actului de ... (vezi toată discuția)
Clauza donatie teren agricol cyan cyan O persoana doreste sa doneze un teren agricol catre o ruda casatorita. Ce fel de clauza se poate introduce pentru ca sotul/sotia rudei sa nu poata mosteni ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil fara partaj florina123 florina123 Buna ziua! Am divortat in anul 1996, in urma casatoriei rezultand un copil, este in intretinerea mea. Am construit o casa impreuna cu tatal copilului, ... (vezi toată discuția)