O persoana doreste sa doneze un teren agricol catre o ruda casatorita.
Ce fel de clauza se poate introduce pentru ca sotul/sotia rudei sa nu poata mosteni terenul respectiv in cazul decesului rudei astfel incat sa beneficieze doar copilul cuplului casatorit?
Se poate specifica ca donatia se face numai in beneficiul rudei?
Asta am inteles, dar copilul este inca minor, pana i se "coace" mintea ce sa faca cu un teren sau care sunt beneficiile unei proprietati mai dureaza, asa ca deocamdata solutia este sa se doneze catre parintele lui!:)
Oricum toate bunurile vor fi mostenite de catre copil.
poate dona ambilor, major si minor. astfel ca la momentul eventualei mosteniri cota pe care ar mosteni-o sotia ar fi sensibil mai mica.... oricum, ordinea inmormantarilor o stabileste altcineva... e greu de spus ce va fi, daca va fi, scenariile sunt multiple.
eu as ramane la varianta donarii minorului, care oricum, pana la varsta majoratului, nu va putea dispune de bun. mai mult, daca este sub 14 ani nu va fi chemat la semnarea actului si atunci nu-i musai sa stie ca are in proprietatea sa bunul>> nici n-are ce instraina< va afla cand va vrea majorul sa-i arate actul.
Din toate raspunsurile este clar numai ca ordinea inmormatarilor o stabileste altcineva!
Ideea este in felul urmator, poate nu am expus "cauza"cum trebuie.:(
Majorul care primeste donatia nu doreste ca, in cazul in care este pus primul pe lista de cel care stabileste prioritatea la inmormantare, terenul respectiv sa nu fie vandut pana la primul parastas de catre sotul supravietuitor si sa ii ramana copilului. Bineinteles ca si copilul poate sa il vanda cu prima ocazie, daca doreste. Daca terenul este donat direct copilului atunci acesta poate dispune de el cum doreste dupa ce devine major fara ca parintele caruia i se dona terenul sa poata intervini in vreun fel.
Am citit candva pe forum solutia prin care donatarul poate dona cu o clauza numai catre unul din soti si ma interesa care este procedura deoarece este vorba despre o donatie primita in timpul casatoriei. Astfel sotul supravietuitor nu poate pretinde drepturi asupra donatiei daca celalalt sot pleaca mai devreme intr-o lume mai buna si fara impozite.:)
Donatia prin insasi natura ei este intuitu personae -destinata strict unei persoane-. Nu conteaza ca donatarul este sau nu casatorit, bunul nu devine bun comun. La momentul decesului sotul supravietuitor vine la succesiune alaturi de descendent. Totul ok pana aici. Daca donatia se face ambilor: tata si fiu, la momentul succesiunii tatalui, sotia supravietuitoare are mai putin de mostenit si oricum n-ar putea vinde fara acordul celui de-al 2-lea coproprietar(minorul), care daca este si la acea data minor va avea nevoie de decizia instantei de tutela pt vanzare..... o adevarata istorie de acte si alergatura.
Alt aspect, pe timpul stapanirii in indiviziune, fiul nu poate face nimic fara acordul tatalui (care in timp isi poate impune punctul de vedere vis-a -vis de importanta si valoarea bunului).
Repet ideea donatiei minorului fara ca acesta sa stie, daca are sub 14 ani!
Donatie
ileana-carmen
Buna ziua. Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea problema:
Tatal meu este casatorit a doua oara si nu are copii din aceasta casatorie. Din prima, casatorie, ... (vezi toată discuția)