Buna ziua,
Sa le luam pe rand.
1) Donatia poate fi supusa reductiunii (un fel de "atac", cum spuneti dv., dar nu in sensul desfiintarii actului, ci al reducerii sale la o cota-parte), dar singurii care pot solicita reductiunea sunt mostenitorii rezervatari, adica, in acest caz:
- copiii sotiei tatalui, indiferent ca sunt facuti cu acesta sau sunt dintr-o casatorie anterioara (sau din afara casatoriei);
- parintii sotiei (daca ar mai trai si daca nu ar avea copii)
- sotul acesteia (adica tatal dv. sau oricine va fi sotul sau in momentul decesului acesteia), chiar daca are sau nu copii (sotia).
2) Drepturile si obligatiile rezultate din autorizatiile de construire se vor cesiona catre dumneavoastra de catre actualul detinator (sotia tatalui);
3) Baiatul dv. poate sa "imparta" aceasta donatie cu viitoarea sotie in urmatoarele moduri:
- daca aceasta (viitoarea sotie a baiatului dv.) ar fi trecuta chiar in actul de donatie, ca donatar (presupunand ca si donatoarea este de acord);
- prin instrainare (vanzare, donatie, etc.) a cotei de 1/2 (sau orice alta cota vor conveni) inainte de a se casatori;
- prin donatie in timpul casatoriei (atentie, donatia intre soti este revocabila unilateral).
4) Baiatul fratelui dv. nu poate sa aiba pretentii la partea dv. deoarece nu este copilul natural al sotiei tatalui dv. si ca atare nu este mostenitor rezervatar.
Nu ar fi putut avea pretentii chiar daca partea lui, primita prin donatie, ar fi fost mai mica, sau chiar daca nu ar fi primit nimic.
Este recomandat ca donatia sa fie facuta cu scutire de raport la masa succesorala (altfel donatia poate fi "atacata" si prin raport).
Mai exista si alte cai prin care donatia poate fi "atacata" (mai exact, revocabila unilateral) - ingratitudinea, survenienta de copil etc. - dar nu cred ca acestea sunt cele care va interesau.
Va multumesc pentru raspuns.
Donatia se va face catre cei doi nepoti de sotia tatalui meu, care nu are copii, in mod egal, deci excludem pe viitoarea mea nora in act, de aici si grija noasta sincera pentru partea de bani cu care ar veni ea pentru finalizarea casei. Deci baiatul meu poate vinde sotiei lui 1/2 din donatia primita inainte de a se casatori sau sa-i doneze dupa casatorie pentru a participa in mod egal la acea casa asa cum ei isi doresc. Pot tatal meu si sotia lui sa-i interzica sa vanda 1/2 din donatie? Nu se poate face un act la notariat prin care sa se arate cu ce suma vine si fata si astfel sa aiba gatantata contributia ei?