avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie imobil intre frati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie imobil intre frati

Buna ziua,

In primul rand imi cer scuze daca intrebarea mea se mai repata, din ce am citit nu am gasit o speta la fel.

Acum un an am cumparat un apartament din fondurile mele personale. Acum vreau sa donez apartamentul fratelui meu. Apartamentul e lipsit de orice sarcina. Atat la data cumpararii, cat si acum sunt casatorit si am copii minori. Fratele meu la fel este casatorit si are copii minori.
Este posibil un astfel de transfer de drepturi de proprietate (donatie) intre frati? De catre cine poate fi contestata donatia si cat timp?

Va multumesc anticipat!

Cu respect,
George
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 12:03, 12 Martie 2018
Da, este posibil.
Donația este supusă reductiunii doar daca incalca cotitatea disponibilă (adică singura dvs avere e acel apartament și nu mai dețineți alte bunuri), doar la cererea moștenitorilor rezervatari ( părinții dvs, soția dvs si descendenții dvs- copii, nepoți de la copii, stranepoti etc) si doar in termen de 3 ani de la data cand moștenitorii rezervatari au cunoscut existenta donatiei care le-a încalcat rezerva succesorala.
Ultima modificare: Duminică, 11 Martie 2018
raluk0207, utilizator
Mostenitorii rezervatari(sot/sotie supravietuitoare,parintii dvs. si copii dvs) pot ataca donatia pe calea actiunii de reductiune a liberalitatilor excesive[Art.1091NCC],Dreptul la actiunea in reductiune a liberalitatilor excesive se prescrie in termen de 3 ani de la data deschiderii mostenirii sau, dupa caz, de la data la care mostenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formeaza obiectul liberalitatilor[Art.1095(1)NCC].

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor - valabilitate testament nelu95 nelu95 Buna seara... Străbunica mea vrea sa îmi lase moștenire prin un testament toată averea ei, nu mai ca după moartea strabunicului nu a făcut partajare ... (vezi toată discuția)
Donatie sau testament? aselajusto aselajusto buna , am un apartament lasat de la parinti mei care ,inca traiesc nu am bani sa fac intabulare sau contract de vanzare cumparare , cum as putea sa procedez ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,intrebarea mea este despre contractul de donatie cu scutire de raport. Mario_123 Mario_123 Anul trecut socrii mei au donat mie si sotiei casa+tot terenul care il aveau.Sotia mea mai are doua surori care au fost de acord verbal fara nici un act semnat ... (vezi toată discuția)